Lazea: Calitatea investitorilor straini lasa mult de dorit

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 17:34
2030 citiri
Lazea: Calitatea investitorilor straini lasa mult de dorit

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat miercuri ca, pana in prezent, calitatea investitorilor straini care au venit in Romania lasa foarte mult de dorit, iar pe viitor tara trebuie sa se indrepte spre un nou model economic,bazat in mai mare masura pe investitii, productivitate si export, informeaza NewsIn.

"Calitatea investitorilor straini care au venit pana acum in Romania lasa foarte mult de dorit. Este si vina noastra ca a venit in Romania un asemenea gen de investitor. Politicile, asa cum au fost ele concepute, au atras un investitor mai speculativ. Provocarea este cum sa atragi investitorul de care ai nevoie", a spus Lazea.

Economistul-sef al BNR a precizat ca declaratiile sunt facute in nume propriu si ca nu reprezinta in niciun fel pozitia Bancii Nationale.

Lazea a oferit ca exemplu grupul tarilor de la Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia), in care, in toti anii din urma, sectorul privat a avut a avut exporturi mai mari decat importurile, iar investitorii straini care au venit in acele tari s-au orientat catre sectoarele care exporta.

"Atunci cand criza a lovit acele tari, sectorul privat era intr-o pozitie de surplus, in timp ce Romania avea un deficit de 7% din PIB. Asta este diferenta de la care am pornit", a declarat Lazea.

El a mai spus ca Romania va trebui sa se indrepte spre un nou model economic.

"Romania in 2011 va fi asa cum vom sti noi sa o facem, nici mai buna, nici mai rea. Miza nu este in 2011, ci in urmatorii ani, cand Romania va trebui sa se indrepte spre un nou model economic, bazat in mai mica masura pe consum si in mai mare masura pe investitii, productivitate si export", a explicat Lazea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#calitate, #investitori straini, #lazea, #model economic , #stiri Valentin Lazea