Lazea: cineva trebuie sa plateasca atunci cand se fac excese financiare

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 14:39
4171 citiri
Lazea: cineva trebuie sa plateasca atunci cand se fac excese financiare

Romania ocupa locul doi in Europa, dupa Letonia, din punct de vedere al inegalitatii distributiei veniturilor, a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, conform Mediafax.

"Primul pas spre rezolvarea problemei este intelegerea faptului ca nu exista pranz gratuit. Intotdeauna, cineva trebuie sa plateasca atunci cand se fac excese financiare. De regula, oamenii incearca pe toate caile posibile sa faca pe altcinevca sa plateasca pentru consumul lor in exces fata de posibilitati", a spus Lazea la dezbaterea "Romania 2010: constrangerile economico-financiare si imperativele sociale".

El s-a referit la problemele din Romania din punct de vedere al sectorului public si a prezentat si mai multe strategii generale pentru amanarea rezolvarii problemelor.

Economistul a aratat ca, in general, una dintre strategiile posibile pentru solutionarea problemelor este redistribuirea veniturilor de la populatia bogata la cea saraca.

"Cea mai mare parte a populatiei poate trai mai bine, in mod sustenabil, daca exista un contract social intern, prin care paturile bogate sa accepte sa cedeze o parte din veniturile lor paturilor sarace. Aceastea din urma insa trebuie sa dovedeasca faptul ca merita un astfel de sacrificiu", a afirmat Lazea.

El a precizat ca in Romania "ambele drumuri sunt blocate", ceea ce inseamna ca statul a ajuns la un coeficient Gini (de distributie a veniturilor) de 0,36, al doilea in Europa dupa Letonia. Cu cat creste coeficientul Gini, cu atat este mai inegala distributia venitului.

"Asta inseamna ca depasim din punct de vedere al inegalitatii veniturilor Portugalia, Grecia si state sudice", a spus Lazea.

Alte strategii prezentate de economist au insemnat recurgerea la populism, recurgerea la imprumuturi externe si amanarea responsabilitatii individuale.

"Liderii populisti promit rezolvari usoare, fara costuri pentru populatie, care intotdeauna se dovedesc iluzorii. (…) Astfel, cel mai mare pericol in intreaga Europa il constituie recrudescenta mesajelor economice populiste", a continuat oficialul BNR.

El a aratat ca populismul nu are culoare politica si presupune ca intotdeauna vina apartine altora - straini, rromi, bancheri, evrei etc.

"Pe termen lung, nota de plata este intotdeauna mai mare pentru tarile care urmeaza politici populiste", a adaugat Lazea.

In ceea ce priveste apelarea la imprumuturi externe, Lazea a spus ca acestea pot de multe ori prea costisitoare.

"Imprumuturile vor trebui insa rambursate si, de multe ori, costul total al imprumutul excede cu mult beneficiul initial", a spus economistul-sef al bancii centrale, subliniind importanta investitiilor straine directe si a fondurilor nerambursabile europene.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#lazea, #economie, #criza, #venituri , #stiri Valentin Lazea