Lazea: Guvernul nu a inteles principiul de baza al economiei

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 12:27
1335 citiri
Lazea: Guvernul nu a inteles principiul de baza al economiei

Economistul-Sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, a declarat pentru NewsIn, miercuri, ca atat timp cat guvernul nu poate restructura sectorul public prin disponibilizarea a 250.000 de angajati, bugetul trebuie compensat prin masuri de austeritate, transmite NewsIn.

El sustine ca masurile de austeritate, prin care guvernul taie 15% din pensii si 25% din salarii, vor disciplina populatia, si vor crea un nou comportament financiar, in pofida dificultatilor pe care le presupun.

"Masurile de austeritate trebuie sa tina atat timp cat e necesar. De vreme ce guvernul nu poate restructura 250.000 de angajati din sectorul public, trebuie sa compenseze aceste cheltuieli cu ceva", a explicat Lazea, pentru NewsIn.

"Faptul ca avem aceste masuri de austeritate poate fi comparat cu a avea un regim monetar fix. Asta dovedeste ca Romania poate trai intr-un regim cu moneda fixa, desi, intr-un fel, acest lucru e dificil pentru romani, fiindca ii face sa se comporte ca germanii", a mai spus Lazea, care a explicat ca ofera aceste comentarii in nume propriu, fara a exprima opinia bancii nationale.

El sustine ca una din cele mai mari probleme ale Romania e reprezentata de incapacitatea guvernului de a respecta principiul economic de baza conform caruia nu e bine sa-ti finantezi deficitul viitor din venituri temporare.

"In schimb, nu a inteles principiul de baza al economiei, conform caruia nu-ti poti finanta cheltuielile permanente cu venituri exceptionale", a spus Lazea.

"Nu putem sa ne jucam cu generatiile viitoare. Nimeni nu a lasat atatea sarcini pe umerii altor generatii ca a mea, si mi-e rusine pentru acest lucru", a mai spus Lazea.

Cu toate astea, "Romania s-a comportat bine in perioada 2000-2006," guvernele demonstrand ca pot performa, daca economia este stimulata.

In schimb, salariile din sectorul public si pensiile au crescut nesustenabil.

"Avem o diferenta de 4,5% din PIB, nefinantata, cauzata de cresterea salariilor si pensiilor," a mai spus Lazea.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#lazea, #guvern, #economie , #stiri Valentin Lazea