Lazea: Imobiliarele si auto nu mai tin, finantati infrastructura!

Joi, 12 Februarie 2009, ora 15:39
2594 citiri
Lazea: Imobiliarele si auto nu mai tin, finantati infrastructura!

Bancile se pot indrepta in 2009 catre finantari in infrastructura si in domeniile telecomunicatiilor, informatic, farmaceutic si alimentar, pentru a compensa declinul pietei auto si al imobiliarelor, a declarat astazi economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

"Universul nu se opreste la auto si imobiliare. Bancile vad aceste domenii ca fiind condamnate, pentru ca s-au expus prea mult la ele", a spus Lazea.
Totodata, el a precizat ca bancile trebuie sa-si ajusteze porfoliile, pentru a crea un balans intre credite si depozite, in prezent acesta fiind de 1,3.


"In moneda europeana, raportul credite- depozite este de 2 la 1, iar in lei a ajuns la 0,95. Bancile trebuie sa-si reduca cumva creditele in euro sau sa creasca depozitele. Cum vor ajunge la asta este problema fiecarei banci", a mai mentionat oficialul BNR.


El a afirmat ca decizia BNR de a mentine rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta la 40%, respectiv la 18% pentru cele in lei a fost influentata si de faptul ca 54% din creditul neguvernamental este in valuta, preponderent euro.

#banca, #finantare, #infrastructura , #stiri Valentin Lazea