Lazea: Romania nu poate sustine o crestere economica de peste 5%

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 13:13
1415 citiri
Lazea: Romania nu poate sustine o crestere economica de peste 5%

Romania nu are "ingredientele" necesare pentru a sustine o crestere economica de peste 5% pe termen lung, intrucat este afectata de o demografie in scadere si depinde in continuare de capitaluri straine, care sunt incerte, a declarat, joi, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, potrivit Mediafax.

"S-a aratat istoric ca o crestere de peste 5%, pe o perioada de zece ani, au avut numai cinci tari care beneficiau de o demografie favorabila, un exemplu fiind China. Sa te gandesti ca ai putea sa faci chestia pe termen lung e o prostie.

Nu avem ingredientele necesare, avem o demografie in scadere, iar pe factorul numit forta de munca nu putem sa mizam. Pe factorul capital mizam numai daca vrea el sa vina", a spus Lazea, la un seminar organizat la BNR.

El a raspuns la o intrebare adresata de consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru, respectiv care ar fi cel mai probabil scenariu legat de potentialul cresterii economice in Romania.

"Raspunsul este mai mult decat evident: nu putem sa crestem pe termen lung mai mult de 5%. Am fi atipici, aistorici, ce vreti dumneavoastra", a mai spus Lazea.

La randul sau, Croitoru a reiterat ca potentialul cresterii economice pentru anul viitor in Romania este de cel mult 1%, iar pe termen lung scenariul in care piederea de potential este permanenta este mai plauzibil.

#crestere, #economica, #lazea , #stiri Valentin Lazea