Masuri de austeritate pentru 2011: reduceri de personal si salarii si concedii neplatite

Joi, 24 Iunie 2010, ora 00:35
3265 citiri
Masuri de austeritate pentru 2011: reduceri de personal si salarii si concedii neplatite

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, considera ca in 2011 Guvernul va apela la o combinatie intre reducerea personalului din sectorul public, diminuarea salariilor si saptamani libere fara plata, pentru a nu mentine si anul viitor taierea salariilor bugetarilor cu 25%, informeaza Mediafax.

"Eu nu am vorbit de concediere (a unui numar important de bugetari - n.r.), ci despre o combinatie intre cate o saptamana libera pe luna, o concediere si o reducere de salarii. Deci o combinatie intre aceste trei masuri.

Si cred ca pana la urma tot aici se va ajunge, pentru ca puteti sa faceti si dumneavoastra calculul: daca avem 1,35 milioane de bugetari, ca sa se ajunga la un numar de bugetari care sa compenseze o reducere de 25% a salariilor, puteti sa faceti socoteala cati oameni trebuie sa plece pentru ca salariile sa revina unde erau inainte de reducerea cu 25%.

Este foarte simplu, reduceti cu un sfert acel numar. (...) Banuiesc ca nu se va face asa de drastic si pana la urma banuiesc ca se va face o combinatie de reducere a personalului, a salariilor si de saptamani libere neplatite", a declarat Lazea, in emisiunea "Dupa 20 de ani", care va fi difuzata duminica la PRO TV.

El a explicat ca limitarea reducerii de 25% a salariilor din sectorul bugetar doar la acest an este posibila doar prin adoptarea altor masuri.

"Inca o data, exista la ora de fata aceasta reducere legiferata de 25%, care pentru a nu se translata si in anul viitor la acelasi nivel, de 25%, trebuie sa fie inlocuita cu ceva. Acel ceva inseamna fie reducerea, cam tot cu 25% a numarului bugetarilor, fie o reducere a personalului bugetar nu de aceeasi magnitudine, dar cu zile neplatite.

Care va fi combinatia? Sau poate nu va fi nicio combinatie. Poate ca si la anul vom avea acelasi numar de bugetari, nicio zi neplatita si salariul redus in continuare cu 25%", a continuat economistul BNR.

El a afirmat ca Romania trebuie sa convinga pietele de capital si investitorii straini ca poate sa-si aduca in ordine problemele fiscale pe care si le-a creat, in conditiile in care este dependenta de finantarea externa.

"Vreau sa va spun ca ceea ce este acceptabil in cazul statelor mari, respectiv datorii publice de 70-80% din PIB, cum este cazul in Anglia sau SUA, nu se accepta de catre investitorii straini pentru statele emergente, cum este Romania.

Pentru acest gen de tari cum este Romania deja la datorii publice de 25-30% din PIB incepe sa sune clopotelul, si noi suntem in apropierea acestui prag", a continuat economistul.

El a spus ca statele dezvoltate au dovedit de-a-lungul istoriei ca isi ramburseaza datoriile si de aceea sunt creditate si la niveluri foarte mari ale datoriei publice.

"De aici si acest neo-keynesianism, care este acum valabil in Statele Unite, care spune ca «pompam bani, cresteam datoria publica pentru ca noi suntem solvabili oricand».

Statele mici, emergente, nu isi pot permite acest lux. Si aici trebuie inteles ca o politica fiscala laxa, care sa creasca si sa adauge la datoria publica, nu este perceputa pozitiv de catre pietele internationale care nu le vad capabile sa se tina de cuvant si sa-si ramburseze la timp imprumuturile", a declarat Lazea.

El a aratat ca analistii care pledeaza pentru pachete de stimulare in Romania, pentru cresterea economica prin pachete fiscale de stimulare, uita ca o astfel de optiune era posibila doar daca s-ar fi realizat economii in conditii economice favorabile.

"Dar daca te-ai supraindatorat in vremurile bune, te-ai imprumutat si ai intrat sub zero, kilometrii intregi sub pamant, atunci ce faci cand vin perioadele rele? Aici este problema", a incheiat Lazea. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
#masuri, #austeritate, #reduceri, #personal, #salarii , #stiri Valentin Lazea