Reluarea creditarii ca in 2007, imposibila (Valentin Lazea)

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 12:23
2045 citiri
Reluarea creditarii ca in 2007, imposibila (Valentin Lazea)

Creditarea pentru populatia nu va mai ajunge la nivelul din 2007, potrivit economistului sef BNR, Valentin Lazea. Acesta este de parere ca bancile ar trebui sa se orienteze catre creditarea firmelor, potrivit NewsIn. 

"Daca cineva se gandeste ca se va relua creditarea cum a fost pana in 2007, consum pe datorie, sa uite acest lucru, pentru ca Romania deja traieste pe datorie intr-o masura foarte mare.

Bancile insele ar trebui sa se reorienteze dinspre creditarea de consum, care nu are cum sa creasca, pentru ca populatia, care a fost solvabila si bancabila, deja a luat credite si sa se orienteze catre productie si catre firme.

Daca si bancile comerciale vor ramane cu mentalitatea din 2006-2007 si vor face tot ce stiu ele mai bine s-ar putea sa avem probleme, dar nu vor fi bani, asa ca orice ar vrea ele sa faca nu vor putea sa faca.", a spus Lazea.

Acesta a explicat ca deficitul de cont curent, chiar dupa ce a avut acea ajustare masiva de la 13 % la circa 4% din PIB, continua sa fie unul dintre cele mai mari din Europa, doar Turcia, Grecia si Portugalia avand in momentul de fata un deficit de cont curent mai mare.

Lazea a spus ca aceasta inseamna ca tarile din Europa nu vor tolera o crestere a traiului pe datorie.

Pe de alta parte, economistul-sef al BNR a mai declarat ca, potrivit definitiei FMI, creditele neperformante sunt acele credite care prezinta o intarziere la plata de peste 90 de zile si/sau o initiere a procedurilor judiciare asupra debitorului.

Potrivit acestuia, raportul NPL (non-performing loan) in total credite era in aprilie 2011 de 13%. 

#bnr, #creditare, #creditare consum, #creditare firme, #datorii romania, #valentin lazea , #stiri Valentin Lazea