Romanii nu economisesc, decat daca le-a ajuns cutitul la os

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 16:40
1611 citiri
Romanii nu economisesc, decat daca le-a ajuns cutitul la os

Pentru ca Romania sa-si mentina nivelul investitiilor este necesar ca tara noastra sa-si creasca economisirea interna, este de parere economistul sef BNR, Valentin Lazea.

In caz contrar, nivelul investitiilor ar ramane la un nivel cu 5-6% mai mic, sunt concluziile simpozionului pe tema "Aspecte ale procesului de economisire in Romania".

"Daca inflatia scade si cursul per termen mediu se apreciaza, atunci nu iti vine sa economisesti. Factorii macroeconomici ce au dus la scaderea economisirii interne vor lucra pe termen lung", a explicat Lazea, citat de Money.ro.

La nivelul mic al economisirii interne din ultimii trei ani au contribuit trei factori: factorul macroeconomic, factorul institutional si factorul comportamental.

"Atunci cand te integrezi intr-o structura europeana, unde concurenta este mai puternica, unde fluxurile de capital sunt liberalizate, nu poti sa economisesti", a declarat Lazea.

Din toti cei trei factori, cel comportamental este singurul ce poate fi "controlat".

"Singurul lucru pe care il poate face statul roman pentru a stimula economisirea ar fi sa nu dea asigurari in alb, ci din contra, sa mentina un nivel al incertitudinii cat mai ridicat", a explicat Valentin Lazea.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#economisire, #inflatie, #lazea , #stiri Valentin Lazea