Valentin Lazea si Daniel Daianu - premierii alesi de oamenii de afaceri

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 09:36
3285 citiri
Valentin Lazea si Daniel Daianu - premierii alesi de oamenii de afaceri

Oamenii de afaceri participanti la proiectul Guvernul Privat au fost intrebati de jurnalisti care sunt cei mai potriviti titulari pentru portofoliile cu importanta economica din Guvernul Romaniei si pentru functia de premier. 

Membri ai mediului de afaceri participanti la proiectul Guvernul Privat au considerat potriviti pentru conducerea Ministerului de Finante pe reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, si pe Lucian Croitoru, premierul nominalizat de presedintele Traian Basescu.

In cazul primului ministru, oamenii de afaceri au optat pentru economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, si pentru fostul ministru de finante Daniel Daianu.

La portofoliul Ministerului Economiei, oameni de afaceri indica persoane ca presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, directorul de dezvoltare al CEZ Romania, Doru Voicu, consultantul fiscal Gabriel Biris, fostul ministru de finante Daniel Daianu sau CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe.

Potrivit sondajului realizat, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii ar putea fi condus de Lucian Croitoru, consilierul de politica monetara al guvernatorului Bancii Nationale, Dragos Anastasiu, proprietarul Eurolines, vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe, sau Dan Ionescu, care a ocupat pana recent functia de director operational (COO) in cadrul Rompetrol.

La Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), membrii Guvernului Privat identifica pe fostul ministru al agriculturii Dacian Ciolos, candidat oficial al Romaniei pentru Comisia Europeana, sau pe omul de afaceri Adrian Porumboiu, care se afla printre primii cinci mari agricultori din Romania, iar la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) pe Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

La Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale ar fi potriviti Mihai Seitan, secretar de stat din Ministerul Muncii, Liviu Voinea, analist economic, consilier al lui Mircea Geoana si director al Grupului de Economie Aplicata, Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiei Patronatelor din Romania, sau Mariana Campeanu, vicepresedintele PNL si fost ministru al Muncii.

Pentru Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, membrii ai mediului de afaceri chestionti ii propun pe fostul membru in Consiliul de Administratie (CA) al Rompetrol Well Services Eric Kish, pe omul de afaceri Radu Georgescu, presedintele grupului Gecad, sau pe omul de afaceri Marius Ghenea, care detine mai multe magazine online.

Pentru functia de ministru la comunicatii sunt bine vazuti fostul director general al Microsoft Romania Silviu Hotaran, directorul general al Digital Cable Systems (DCS), Dinu Malacopol, sau Varujan Pambuccian, fostul presedinte si actual membru al Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor.

La Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, cei chestionati si-au exprimat increderea pentru rectorul Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca, Andrei Marga, managing partnerul companiei de consultanta Human Synergistics, Adrian Stanciu, sau fostul ministrul PD al invatamantului, Mircea Miclea, actual presedinte al Comisiei prezidentiale pentru educatie.

In ceea ce priveste Ministerul Sanatatii (MS), numele preferate sunt Dragos Dinu, fostul director general al grupului A&D Pharma, Raed Arafat, actual subsecretar de stat la MS, medicul cardiolog Wargha Enayati (fondatorul Centrului Medical Unirea), CEO al Euroclinic, Catalin Popa, sau Mircea Cinteza, fost ministru al MS.

Daca la conducerea Ministerului Turismului sunt agreati Paul Marasoiu, presedinte al firmei de consultanta hoteliera Peacock Hotels Global Management, Alin Burcea, prim-vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si proprietarul agentiei de turism Paralela 45, sau Tinu Sebesanu, CEO al Trend Hospitality, la conducerea Ministerului de Externe, membrii ai mediului de afaceri chestionti ii propun pe primarul Sibiului, Klaus Johannis, filosoful Andrei Plesu, rector al New Europe College, sau Emil Hurezeanu, Presedinte Grup Realitatea-Catavencu.

Trebuie precizat ca patru ministere sunt considerate subiect de restructurare, acestea fiind Ministerul Turismului, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, care s-ar regasi sub forma de agentii/directii in cadrul Ministerului Economiei sau chiar deloc, potrivit sondajului realizat de The Money Channel.

#lazea, # daianu, # voine, # croitoru, # oameni, # afaceri, # ministri, # ciolos, # marga, # tanasescu , #stiri Valentin Lazea