Borbely spera sa obtina 1,8 mld de euro din vanzarea certificatelor de emisii de CO2

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 13:18
1088 citiri
Borbely spera sa obtina 1,8 mld de euro din vanzarea certificatelor de emisii de CO2

Ministrul Mediului si Padurilor, Borbely Laszlo, a declarat, joi, la Targu Mures, ca negocierile pentru vanzarea certificatelor de emisii de CO2 se desfasoara cu dificultate, dar ca sunt firme din Japonia si din Spania care ar fi interesate de achizitionarea acestora, potrivit NewsIn.

Borbely a estimat ca din vanzarea acestor certificate ar putea fi obtinuta suma de 1,8 miliarde de euro.

"Suntem intr-o faza finala de negocieri, ca sunt dificile aceste negocieri, eu sper ca in vreo doua luni vom putea veni si cu cantitati concrete. Din pacate, piata nu e foarte sus, noi am pierdut multi pasi in acesti ani.

Avem in momentul de fata de vandut circa 300 de milioane de unitati, care inseamna la preturile actuale circa 1,8 miliarde de euro, care ar putea fi folositi pentru investitii verzi", a declarat ministrul.

Ministrul Mediului a sustinut ca vanzarea certificatelor ar fi putut incepe inca din 2008
, insa pana la inceputul anului trecut nu s-a facut nimic in acest sens. 

"Pana la inceputul anului 2010 nu s-a facut nimic, noi din 2008 puteam sa vindem, pana in 1 ianuarie 2010 nu s-a facut nimic. Nu comentez. Cand am venit la minister, am luat legatura cu ministrul Economiei, avem finalizata legislatia in mai - iunie, exista un grup de patru ministri - de la Mediu, Economie, Afaceri Externe si Finante, am inceput negocierile cu doua firme din Japonia, se pare ca si din Spania sunt interesati", a precizat ministrul.

Un certificat de emisii de gaze cu efect de sera confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent intr-o perioada definita.

Certificatele sunt emise in baza unui sistem al Uniunii Europene legat de reducerea poluarii. Ele sunt alocate fiecarui stat membru, dupa ce guvernul acestuia stabileste niveluri maxime nationale pentru emisiile de gaze si aloca niveluri maxime pentru operatorii industriali.

Certificatele emise in baza acestor alocari pot fi tranzactionate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#borbely, #valerian vreme, # certificate energetice , #stiri Valerian Vreme