Proiectele informatice din sanatate, finantate cu 181 mil. lei

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 17:09
817 citiri
Proiectele informatice din sanatate, finantate cu 181 mil. lei

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta,au semnat 2 contracte de finantare de 181 mil.lei din fonduri structurale pentru proiectele "Sistem informatic integrat pentru dosarul electronic de sanatate" si "Prescriptia electronica", relateaza NewsIn.

Valoarea totala a proiectului "Sistem informatic integrat pentru dosarul electronic de sanatate" este de 164.307.038 lei, valoarea totala eligibila fiind de 132.505.676 lei, din care 132.505.676 lei reprezinta valoarea asistentei nerambursabile.

Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni.

De asemenea, valoarea totala a celui de-al doilea proiect, "Prescriptia medicala", este de 48.549.000 lei, valoarea totala eligibila fiind de 38.647.898 lei, din care 38.647.898 lei reprezinta valoarea asistentei nerambursabile.

Perioada de implementare a proiectului este de 12 luni. Scopul proiectului Sistem informatic integrat pentru dosarul electronic de sanatate este acela de a asigura trecerea la forma electronica a dosarului de sanatate al pacientului prin intermediul careia cetatenii Romaniei vor beneficia de un nivel mai ridicat al calitatii serviciilor medicale, potrivit unui comunicat emis vineri de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).

Prin implementarea proiectului referitor la Dosarul Electronic al Pacientului (DES) se urmareste cresterea eficientei sistemului de sanatate din Romania, cresterea gradului de asimilare, aplicare si dezvoltare a tehnologiilor informatice in sistemul sanitar romanesc, dezvoltarea interoperabilitatii intre furnizorii de servicii de sanatate, precum si cresterea eficientei si calitatii serviciilor medicale oferite cetatenilor.

DES va documenta orice diagnostic sau masura terapeutica intr-o maniera standardizata.

In acelasi timp, DES va facilita prezentarea conceptelor medicale intr-un mod optimizat si transparent, reflectand cronologia evenimentelor medicale.

Datele vizate pentru stocare in DES vor fi de tipul: istoric medical, alergii, imunizari, rezultate la testele de laborator, documente produse in timpul procedurilor medicale, etc.

Obiectivul proiectului "Prescriptia electronica" reprezinta implementarea sistemului national de prescriptie electronica.

Implementarea acestui sistem va reprezenta o etapa importanta pentru alinierea la tendintele existente in prezent, la nivelul Uniunii Europene, spun oficialii MCSI.

Sistemul de prescriptie electronica va asigura accesul cetatenilor la servicii de sanatate de calitate, precum prelucrarea si schimbul de informatii medicale cu alte sisteme si entitati, servicii integrate de sanatate, colaborarea inter-profesionala - conlucrarea intre mai multe entitati implicate in realizarea prescriptiei, CNAS, Casele judetene de Asigurari de Sanatate, medici, farmacisti si alte entitati din domeniu.

In cadrul evenimentului de vineri au fost prezenti si primul-ministru Emil Boc, precum si ministrul Sanatatii, Attila Cseke.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) este institutia care are rolul de a realiza politica Guvernului in sectoarele comunicatiilor electronice si audiovizuale, serviciilor postale, tehnologiei informatiei si in domeniul serviciilor societatii informationale si ale societatii bazate pe cunoastere din Romania. 

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#contracte de finantare, #proiecte informatice, #vreme, # sanatate, # cnas , #stiri Valerian Vreme