Creditul bancar pentru companii este de patru ori mai scump in Romania fata de alte tari din Uniunea Europeana

Marti, 11 Iunie 2013, ora 07:26
2652 citiri
Creditul bancar pentru companii este de patru ori mai scump in Romania fata de alte tari din Uniunea Europeana

O companie care doreste sa se finanteze de pe piata locala va plati o dobanda bancara si de patru ori mai mare decat in alte tari europene. Dezavantajul a fost subliniat inclusiv de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care isi exprima ingrijorarea fata de situatia din industrie.

"Nu sunt multumit de finantarea de catre banci a industriei. Bancile ar trebui sa concureze pentru a atrage interesul cat mai multor industriasi. Acest lucru nu se intampla in Romania. Industriasii romani sunt dezavantajati la nivel european din punct de vedere al creditarii si al ratelor de dobanda", a declarat Varujan Vosganian.

In luna aprilie, dobanda medie practicata de banci pentru imprumuturile sub un milion de euro (echivalent in lei) era de 10%, iar in cazul imprumuturilor care depasesc aceasta suma, de 8,65%. In Cehia, in schimb, imprumuturile intre 300 de mii si un milion de euro (echivalent coroane cehe) au o dobanda de 2,5%, iar cele care depasesc aceasta suma, 1,76%.

"Dobanda de referinta este mult mai ridicata in Romania si inflatia de asemenea. La nivelul crescut al dobanzilor contribuie si neincrederea in economie care vine din ambele parti, atat dinspre bancheri, cat si dinspre companii", explica Radu Ciofu, analist financiar.

Dobanda cheie este de 5,25% in Romania, fata de 0,05% in Cehia. De asemenea, rata inflatiei s-a ridicat la 5,29% in tara noastra, fata de 1,7% in Cehia.

Cat platesc companiile de afara

In ciuda dificultatilor financiare cu care se confrunta, zona euro practica dobanzi relativ avantajoase la creditele dedicate companiilor. Cu o dobanda de referinta de 0,5% si inflatie de 1,2% in aprilie, dobanda medie in zona euro este de aproximativ 2,5% pentru imprumuturile de peste un milion de euro. Situatia se datoreaza si costisitoarelor interventii ale Bancii Centrale Europene, care a injectat miliarde de euro in piata.

"Se mai ridica problema dobanzilor, ca sunt mici, ca sunt mari, ca sunt potrivite, nepotrivite. Fiecare comparam, ca uite, pe piata monetara la euro sunt 0,3-0,4%, iar in Romania sunt 4%. Uitam de regula, cand facem aceasta afirmatie de diferentele enorme dintre cele doua piete. Riscurile respective, structura economica si asa mai departe. Din moment ce dobanda de referinta a BNR la ora actuala este de 5,25% fata de 0,25% la BCE, ne imaginam lesne care sunt diferentele de abordare, repet, intre costurile resurselor si ale creditelor intr-o tara europeana si o tara ca Romania", a explicat Bunescu in cadrul unei conferinte de specialitate.

Mediul de afaceri din Ungaria, in schimb, se confrunta cu probleme similare celor din tara noastra. Dobanda medie pentru creditele sub un milion de euro (echivalent in forinti) a fost in aprilie de 7,84%, iar pentru imprumuturile care au depasit aceasta suma, de 6,19%. Dobanda de referinta in Ungaria este de 4,5%, iar rata inflatiei a fost, in aprilie, de 1,7%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#costuri finantare companii, #dobanzi credite companii, #dobanzi credite Romania , #Ministrul Economiei