Romania, tot mai orientata spre partenerii economici din afara UE - presa straina

Marti, 16 Iulie 2013, ora 11:40
1492 citiri
Romania, tot mai orientata spre partenerii economici din afara UE - presa straina

Romania cauta sa-si schimbe politica de afaceri, iar Mexicul devine o destinatie tot mai atragatoare pentru a cauta investitii in tari din Europa. Cotidianul El Economista constata marti ca Guvernul Romaniei, ai carui clienti si furnizori sunt Uniunea Europeana, Rusia si Turcia, si-a redefinit prioritatile si printre acestea se numara Mexicul, dupa cum a declarat ministrul economiei Varujan Vosganian.

"In Uniunea Europeana, avem reputatia de parteneri de incredere, insa am ignorat alte piete", a spus el.

Pana in luna septembrie a anului trecut, bilantul comercial intre Mexic si Romania a fost de 252 de milioane de dolari, sub 0,5% din totalul schimburilor dintre Mexic si Uniunea Europeana, iar investitiile tarii americane, din 1999 pana in 2012, s-au ridicat la 400.000 de dolari.

Insa Romania a trimis o misiune de afaceri in Mexic, cu ministrul Varujan Vosganian in frunte, in cautarea de parteneri, afaceri si investitii.

"Obiectivul principal este sa generam investitii intre cele doua tari. Pentru aceasta, Guvernul Romaniei se gandeste la privatizari in sectoare ale energiei electrice, extractiei de gaze, carbune, in industria cailor ferate, cea aeronautica, a apararii si mineralelor neferoase", citeaza publicatia mentionata din spusele ministrului.

Iar printre punctele de atractie pentru potentialii investitori se numara nivelul impozitelor - cota unica de 16% - o pozitie geografica strategica pentru intrarea in Europa de Est si in special in Rusia, una dintre cele mai mari piete din regiune. "In materie de infrastructura si logistica lucram pentru constructia de autostrazi, iar rutele pe mare si in aer garanteaza transportul eficient al marfurilor intre porturile romanesti de la intrarea din Europa si alte orase", a mai spus Vosganian.

In urmatorii sase ani, Romania va investi 33 de miliarde de euro in proiecte din sectorul de productie, dintre care 20 de miliarde de euro vor fi folosite pentru infrastructura si extinderea arterei de sosele, in special cele dintre capitala tarii si alte orase est-europene.

Ministrul roman al economiei a explicat ca acum, cel mai important partener al Romaniei in America Latina este Brazilia, insa "Mexicul s-a transformat in principalul obiectiv pentru incheierea de afaceri si pentru investitii, ca urmare a conditiilor economice si pentru ca este o destinatie privilegiata pentru proiecte in America Centrala, o piata considerata cu potential ridicat pentru Romania".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#relatii economice Romania Mexic, #vizita oficiala Vosganian Mexic, #relatii comerciale Romania , #Ministrul Economiei