Varujan Vosganian va conduce o misiune economica romaneasca in Mexic

Duminica, 14 Iulie 2013, ora 15:12
1282 citiri
Varujan Vosganian va conduce o misiune economica romaneasca in Mexic

Ministrul Varujan Vosganian va conduce in perioada 15-17 iulie o delegatie a Ministerului Economiei si o misiune economica de promovare a industriei navale in Mexic.

Misiunea economica, la care participa reprezentanti a sapte societati comerciale, producatori si exportatori din industria navala a Romaniei, va continua, in perioada 18 - 19 iulie 2013, in Panama, conform unui comunicat al ME.

In cadrul vizitei oficiale, ministrul roman al Economiei va avea intalniri cu Jose Antonio Meade Kuribrena, ministrul Relatiilor Externe, si Ildefonso Guajardo Villarreal, ministrul Economiei din Mexic.

Agenda discutiilor are ca obiectiv consolidarea relatiilor politico-diplomatice bilaterale in cadrul parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeana si Mexic, cadru favorabil dezvoltarii colaborarii economice si comerciale bilaterale.

Ministrul Vosganian si delegatia romana vor participa la seminarul de afaceri Mexic - Romania cu tema 'Romania, sursa de oportunitati europene pentru firmele mexicane', organizat in colaborare cu Secretariatul Economiei, dar si la intalnirile de afaceri cu autoritatile Secretariatului Transporturilor si al Marinei.

Oficialul roman va purta o serie de discutii cu presedintele Camerei Nationale de Comert a Mexicului (CANACO) si cu reprezentantii PEMEX - Petroleos Mexicanos si PEMEX Transporte Naval, actiuni la care vor participa si reprezentantii ANCONAV si ai societatilor comerciale, care fac parte din misiunea economica de promovare a industriei navale.

De asemenea, ministrul Economiei va sustine si o conferinta la Institutul Diplomatic al Mexicului si va avea intrevederi cu reprezentantii unor companii mexicane cu potential de dezvoltare de noi operatiuni comerciale si de cooperare economica cu Romania.

In anul 2012, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale, in valoare de 270 milioane dolari, au inregistrat cel mai inalt nivel din ultima decada.

Exporturile romanesti in Mexic au crescut, in ultimii trei ani, de peste patru ori, de la 19,29 milioane dolari la 88,56 milioane dolari inregistrand cresteri succesive de 47% in 2010, de 44% in 2011 si de 118% in 2012.

Dupa primele patru luni ale anului 2013, volumul total al schimburilor comerciale a fost de 73,196 milioane dolari, din care exporturile romanesti in valoare de 26,25 milioane dolari, au inregistrat o crestere de 87%, confirmandu-se astfel fluxul ascendent.

#Vosganian intalnire Mexic, #Vosganian vizita Mexic, #ministrul economiei Mexic , #Ministrul Economiei