Vosganian: Daca nu depasim pragul de 2% crestere economica, nu vom inlatura decalajele fata de tarile UE

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 11:04
1171 citiri
Vosganian: Daca nu depasim pragul de 2% crestere economica, nu vom inlatura decalajele fata de tarile UE
Sursa foto: RTV.net

Daca Romania nu depaseste pragul psihologic de 2% crestere a PIB, nu vor fi inlaturate decalajele cu celelalte tari ale Uniunii Europene, a declarat, joi, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, in cadrul unei conferinte de specialitate.

"Avem doua paliere pe care economia romaneasca functioneaza si doua pe care prezinta vulnerabilitati. Ea functioneaza pe zona industriei si pe zona exporturilor si are vulnerabilitati pe zona consumului si pe cea a investitiilor. Va intrebati cum se poate una fara cealalta. Industria merge fara consum pentru ca si-a gasit depasiri in strainatate. Imaginati-va ca fata de 2008 exportam, ca ordin de marime, vreo 13 - 14 miliarde euro in plus.

Pana in 2008 exporturile erau de vreo 32 miliarde euro, iar astazi sunt 45 - 46 miliarde euro si se apropie chiar de 50 miliarde euro, ceea ce este semnificativ. Va intrebati cum merge industria fara investitii. Industria merge astazi ca remanenta pentru ce s-a intamplat pana in 2008", a spus Vosganian.

Potrivit acestuia, exporturile se datoreaza investitiilor straine care au venit pana in 2008, iar in ceea ce priveste mentinerea si dezvoltarea industriei, ea merge tot pe investitiile facute pana atunci.

"Inseamna ca a doua jumatate a anului 2013 trebuie sa insemne o mutatie majora in indeplinirea sa. De ce? Pentru ca 2013, a doua jumatate, are o importanta coplesitoare pentru economia romaneasca in acest deceniu. Acum Romania reintra in ciclul de crestere. Intre '98 si 2003 a fost in faza negativa ciclului economic, din 2003 pana in 2008 in faza pozitiva a ciclului, din 2009 pana in 2013 am intrat iarasi in faza negativa, a doua jumatate a lui 2013 pana probabil spre 2018 Romania va fi iar in faza pozitiva", a spus ministrul Economiei.

Institutul National de Statistica (INS) a revizuit la 1,8% cresterea Produsului Intern Brut (PIB) in primul semestru din 2013, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier, dupa ce la primele estimari a comunicat un avans al PIB de 1,7%.

In vara acestui an, Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in sus prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2013, de la 1,6% la 2%.

#crestere economica romania, #decalaje economice Romania, #Vosganian economie Romania , #Ministrul Economiei