Vosganian: Insolventa, o formula de protectie, nu de vulnerabilizare a unei companii

Marti, 05 Martie 2013, ora 18:09
1215 citiri
Vosganian: Insolventa, o formula de protectie, nu de vulnerabilizare a unei companii
Foto: Q Magazine

Insolventa este o formula de protectie si nu de vulnerabilizare a unei companii aflate in dificultate, sustine ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care a participat marti, la conferinta "De la insolventa la restructurare. Cum poti reveni in piata cu ajutorul reorganizarii judiciare?".

"Am facut un inventar al insolventelor firmelor din sectorul de stat si din pacate nu am gasit niciun exemplu de succes comparativ cu rezultatele obtinute de insolventele unor companii din sectorul privat.

Este adevarat, decizia politica a fost ezitanta la declararea insolventei companiilor de stat. La Hidroelectrica, de exemplu, ar trebui ca iesirea din insolventa sa aiba loc cat mai repede pentru a intra intr-un amplu proces de investitii.

Daca ne uitam la companiile care au intrat in insolventa din 2009 putem face un inventar de circa 100.000 de firme.

Dintre acestea numai 10% si-au revenit din insolventa, dar trebuie luate in calcul si activele valorificate precum si banii recuperati de creditori", a precizat Varujan Vosganian, la conferinta "De la insolventa la restructurare. Cum poti reveni in piata cu ajutorul reorganizarii judiciare?" organizata de Ziarul Financiar, informeaza Ministerul Economiei.

Conform ministrului Economiei, valorificarea unor active este la fel de importanta ca si procesul de restructurare al unei companii aflate in insolventa. "Insolventa inseamna un proces de revitalizare, de revalorificare. Unele active precum terenurile pot fi valorificate ca parcuri industriale de succes care vin cu valoare adaugata in economia nationala", a spus Varujan Vosganian.

El a aratat ca insolventa trebuie abordata fara ezitare si asumata in timp util, altfel sansele de a profita de oportunitatile acestei proceduri se diminueaza.

"Prezenta mea aici este o promisiune ca la nivelul administratorilor de stat vom trata insolventa cum trebuie si o vom vedea ca pe un mijloc de functionare a economiei.

Am ajuns la aceasta concluzie dupa cazul Oltchim. Oltchim a ramas cea mai mare companie de stat, este chiar o firma viabila, care a adunat in 15-20 de ani toate esecurile administratorilor de stat", a mai spus ministrul.

Varujan Vosganian a adaugat ca Oltchim Ramnicu Valcea ar fi trebuit sa intre in insolventa din al doilea semestru al anului 2009 sau inceputul anului 2010.

"Din a doua jumatate a anului 2007 au inceput problemele la Oltchim chiar daca la sfarsitul anului 2008 veniturile companiei erau de aproape doua miliarde lei.

Din a doua jumatate a anului 2009 problemele s-au agravat astfel incat la sfarsitul anului sau cel mai tarziu la inceputul lui 2010 ar fi trebuit ceruta insolventa la Oltchim.

De altfel, am gasit o nota a conducerii Oltchim prin care ei solicitau Guvernului, de la sfarsitul lui 2009, intrarea in insolventa", a aratat ministrul Vosganian.

Ministrul a mentionat, totodata, ca sunt cateva companii in insolventa, pe care autoritatile incearca sa le salveze.

"Cea mai importanta lectie a insolventei este ca firma respectiva este protejata de ingerintele politice, administratorii judiciari sunt foarte neinduplecati in acest sens.

Daca facem o evaluare a companiilor nostre, cele care sunt in portofoliul AVAS si cele pe care le dorim sa le preluam de la ANAF, mai toate sunt in insolventa, de la Remin Baia Mare, Plafar, pana la structura care autorizeaza jucariile pentru copii. In momentul de fata obligatia noastra este sa le salvam si am discutat cu Ministerul Finantelor sa preluam companiile grevate de mari datorii. Acestea sa fie preluate de AVAS si rentabilizate", a afirmat Vosganian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#Varujan Vosganian insolventa, #Varujan declaratii insolventa , #Ministrul Economiei