Vosganian neaga implicarea in dosarul Romgaz: Nu exista nicio suspiciune de coruptie

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 13:43
1475 citiri
Vosganian neaga implicarea in dosarul Romgaz: Nu exista nicio suspiciune de coruptie

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, sustine ca discutiile prezentate de procurorii in dosarul Romgaz, in care este cercetat, alaturi de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu pentru subminarea economiei si pentru fapte de coruptie, au avut ca scop doar "optiuni de natura economica ale guvernului".

"Ocupand pozitii cu cele mai inalte functii, nu a existat nicio suspiciune de coruptie. Sa se stie ca acest dosar are in vedere doar discutarea unor optiuni de natura economica a guvernului, publicate in Monitorul Oficial. Ce fel de complot este acela publicat in Monitorul Oficial?" a declarat Vosganian, in cadrul unei conferinte de presa.

Vosganian a mai adaugat ca nu stie ce inseamna "suspiciune rezonabila", termenul folosit de procurorii DIICOT si sustine ca este mandru ca in 23 de ani asupra sa nu a planat niciun fel de suspiciune de acte de coruptie.

Ministrul Economiei considera ca tot dosarul se refera la "modul in care DIICOT apreciaza cateva dintre deciziile mele politice, care au avut sprijinul guvernul".

Referitor la pierderilor suferite de Romgaz, amintite de procurori, Vosganian considera ca a luat cea mai buna decizie.

"Totalul reducerilor pe care le-am operat in virtuatea memorandumurilor insumeaza o suma comparabila cu costul patinoarul de la Brasov. Totalul reducerilor se ridica la o suma de 14-15 milioane euro. Daca o vom compara cu pierderile pe care le-ar fi avut Romgaz, ar fi fost incomparabil mai mari. Sa evaluezi posibile pierderi intr-un mod aritmetic este o formula pe care nu am mai intalnit-o. Putem spune ca bugetul, prin reducerea TVA, pierde, ignorand posibilele avantaje", a declarat Vosganian.

Acuzatiile procurorilor

Procurorii DIICOT sustin ca Varujan Vosganian si Adriean Videanu ar fi sprijinit firmele lui Ioan Niculae (Interagro) si l-ar fi ajutat sa obtina gaz din productia interna a statului.

In documentul DIICOT se mentioneaza ca in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, cei doi, in calitate de ministri ai Economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, pentru sprijinirea omului de afaceri Ioan Niculae.

"Prin aceste acte, acordau discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane USD", arata intr-un comunicat oficial procurorii DIICOT.

#Varujan Vosganian Romgaz, #implicare Varujan Vosganian, #Vosganian Videanu DIICOT , #Ministrul Economiei