2012, mai rau ca 2011? Primul semn: Franarea creditarii in valuta

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 19:12
4964 citiri
2012, mai rau ca 2011? Primul semn: Franarea creditarii in valuta

"Daca sectorul bancar isi mai inchide putin portile, iar creditarea capata restrictii noi, sansele noastre de a atinge o crestere de 3% la anul sunt tot mai amenintate. (...) La o crestere de sub 3%, anul viitor vom avea din nou un buget de austeritate. Acest tip de politici, coroborat si cu altele, imi da tot mai mult sentimentul ca anul viitor va fi un an al austeritatii", a declarat fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, pentru Bloombiz.ro.

Intr-o perioada in care nivelul creditarii este oarecum scazut, BNR cauta si mai multa precautii si pune o oarecare frana creditarii.

In opinia analistului financiar, Bogdan Baltazar, ideea de a mentine piciorul pe frana nu este rea avand in vedere situatia economica actuala. Potrivit analistului, prin aceasta masura de prudenta, BNR arata ca se teme de o revenire a crizei.

"Bancile trebuie sa se descurce, sa gaseasca instrumente derivate. Sistemul bancar are instrumentarul necesar, trebuie sa aleaga in functie de situatia bilantului si de imprejurarile in care se afla cu lichiditatea", a declarat Bogdan Baltazar pentru Bloombiz.ro.

Fostul ministrul al Economiei, Varujan Vosganian, spune ca BNR-ul procedeaza corect, insa nu intotdeauna in avantajul economiei.

Prin aceasta masura, Banca Nationala incearca sa diminueze cat mai mult riscurile pe segmentul bancar transferandu-le catre restul economiei, crede Vosganian.

"In momentul de fata exista o anumita crestere a creditelor neperformante, a portofoliului putred, iar BNR incearca sa tina sistemul bancar in afara riscurilor pe care le are restul economiei datorita crizei interne si internationale", a declarat Varujan Vosganian pentru Bloombiz.ro.



In opinia acestuia, faptul ca BNR nu a mai lansat mesaje incurajatoare in ceea ce priveste relansarea economica, reprezinta inca un argument care atesta faptul ca proiectiile privind cresterea economica pe 2012 nu se vor indeplini, fiindca"in orice scenariu deschiderea sectorului bancar este obligatorie".

"Daca sectorul bancar isi mai inchide putin portile, iar creditarea capata restrictii noi, sansele noastre de a atinge o crestere de 3% la anul sunt tot mai amenintate.

Cu o crestere economica de 3% am putea sa coboram deficitul fara sa trebuiasca sa mai reducem cheltuielile, prin urmare am putea sa mai crestem putin salariile si pensiile.

La o crestere de sub 3%, anul viitor vom avea din nou un buget de austeritate. Acest tip de politici, coroborat si cu altele, imi da tot mai mult sentimentul ca anul viitor va fi un an al austeritatii", a subliniat fostul ministru de Finante.

Pe de alta parte, presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, "calmeaza spiritele" si precizeaza ca decizia BNR-ului este doar o masura prudentiala fiindca Banca Nationala a observat ca in ultima perioada multi clienti au luat credite in valuta si s-au expus riscului valutar, fara sa aiba venituri in monede straine.

"Daca citim cu atentie modificarile vom vedea ca sunt anumite prevederi aproape rupte din normele unei banci comerciale. De exemplu, la CEC Bank, creditul in valuta se acorda, dar nu chiar la toata lumea", a declarat Radu Ghetea pentru Bloombiz.ro.

Aceasta masura luata de BNR ar putea determina bancherii sa ieftineasca creditele in lei pentru a contracara restrictiile la valuta, insa cu garantii si instrumente colaterale in valuta din partea clientilor, spune Bogdan Baltazar.

In opinia acestuia, BNR-ul nu are in plan stimularea creditarii in lei. Din contra, spune analistul, BNR va tine piciorul pe frana creditarii inca 3-6 luni.

"Frau liber nu va da nicicand. Cred ca BNR-ul va sta pe aceeasi linie de prudenta, deschizand usor creditarea in timp", a mai subliniat Bogdan Baltazar.

Varujan Vosganian este sceptic in ceea ce priveste ieftinirea creditelor in lei fiindca veniturile romanilor au scazut, iar riscurile creditelor ipotecare deja contractate au crescut. Din aceasta cauza, bancile nu vor fi deloc permisive in ceea ce priveste creditarea ipotecara.

Pe de alta parte, presedintele CEC Bank sustine ca ieftinirea creditelor in lei este un fenomen care se produce de cel putin 1 an si jumatate.

"BNR-ul se poate gandi la stimularea creditarii in lei, fiindca nu este in interesul Bancii Nationale sa blocheze creditarea.

Atat la CEC cat si in perioada in care ma aflam la Alpha Bank, eram intotdeauna un sustinator al creditarii in valuta in care castiga romanul pentru a nu se expune riscului valutar. Vin oamenii si se plang ca nu mai pot plati ratele fiindca au luat credite in franci elvetieni sau ca a crescut cursul la euro. Cred ca este nevoie de o asemenea masura pe care a luat-o BNR-ul. Din 2004 am spus ca nu trebuie sa lasam romanii sa se imprumute in alta valuta”, a precizat Radu Ghetea.

Potrivit acestuia, bancherii vor solicita BNR revizuirea regulamentului privind creditarea populatiei, plecand de la propunerea de majorare a termenului de cinci ani catre sapte sau 10 ani in ceea ce priveste creditul de consum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#austeritate, #bnr, #credit consum, #creditare lei, #creditare valuta, #franare creditare, #radu ghetea creditare, #varujan vosganian , #stiri Varujan Vosganian