BM: Deficitul de cont curent al Romaniei va creste pana la 15,3% din PIB anul acesta

Miercuri, 09 Ianuarie 2008, ora 11:40
1259 citiri
BM: Deficitul de cont curent al Romaniei va creste pana la 15,3% din PIB anul acesta

Deficitul de cont curent al Romaniei, raportat la Produsul Intern Brut, va continua sa creasca si in acest an si va ajunge la 15,3%, de la 13,9%, cat a fost in 2007, a avertizat Banca Mondiala, in raportul 'Perspectivele Economiei Mondiale 2008'.

In 2009, soldul negativ al contului curent ar urma sa se cifreze la 14,9% din PIB, potrivit specialistilor institutiei financiare mentionate.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian arata, la sfarsitul anului trecut, ca deficitul de cont curent va constitui o problema pentru economie daca nu va fi redus sub 10% din PIB pana in 2010.

La randul sau, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a aratat ca investitiile straine directe nu vor mai putea sustine foarte mult timp deficitul de cont curent, scaderea acestuia fiind conditionata de cresterea competitivitatii.
Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), deficitul de cont curent va scadea, in 2008, la 18,35 miliarde de euro, reprezentand 13,3% din PIB.

Potrivit raportului Bancii Mondiale, ritmul de crestere economica consemnat de Romania va inregistra o tendinta constanta de scadere de la 7,7 procente in 2006, la 6,1 procente in 2007, 5,9 procente in 2008 si 5,5 procente in 2009.

Tendinta este similara la nivel mondial, Banca Mondiala prognozand o incetinire a ritmului de crestere a economiei mondiale de la 3,6 procente in 2007 la 3,3 procente in 2008, transmite AFP. Aceste cifre sunt net inferioare ultimelor prognoze ale Fondului Monetar International, care in luna octombrie a anului trecut miza pe o crestere a PIB mondial de 4,8 procente in 2008. si mai important, Banca Mondiala nu exclude posibilitatea intrarii economiei americane in recesiune pe fondul prelungirii crizei financiare, chiar daca mizeaza pe o crestere a PIB de 1,9 procente.

Expertii BM au evidentiat riscurile care ameninta aterizarea lina a economiei mondiale, respectiv deprecierea dolarului, spectrul unei recesiuni in SUA si volatilitatea crescuta a pietelor financiare. Potrivit expertilor BM, turbulentele vor persista pe pietele financiare internationale pana la sfarsitul lui 2008. Pe fondul acestor evolutii, cresterea economica a zonei euro ar urma sa se situeze la 2,1 procente in 2008, cu peste o jumatate de punct mai putin decat in 2007. Cresterea economiei japoneze ar urma sa revina si ea sub pragul de doua procente, cu o crestere a PIB de 1,8 procente in 2008.

In schimb, cresterea robusta inregistrata de economiile in curs de dezvoltare va ajuta la reducerea impactului provocat de incetinirea economiei americane in 2008. 'Pe plan comercial, cererea puternica de importuri in tarile in curs de dezvoltare va sprijini cresterea economiei mondiale', explica Hans Timmer, unul din autorii raportului. Spre deosebire de tarile bogate care vor inregistra o crestere de 2,2 procente in 2008, tarile in curs de dezvoltare vor cunoaste in acest an o crestere de 7,1 procente, estimeaza Banca Mondiala.

Pentru reducerea saraciei, raportul recomanda tarilor in curs de dezvoltare sa-si imbunatateasca capacitatile de integrare si utilizare a noilor tehnologii. Banca Mondiala estimeaza ca progresele tehnologice rapide au ajutat la reducerea procentului populatiei care traieste in saracie absoluta de la 29 de procente in 1990 la 18 procente in 2004. 'Progresele in tehnologie au fost cu 40 pana la 60 de procente mai rapide in tarile in curs de dezvoltare decat in tarile bogate, in perioada cuprinsa intre inceputul anilor 1990 si inceputul anilor 2000', explica Andrew Burns, economistul Bancii Mondiale. insa lipsa de oportunitati in multe tari in curs de dezvoltare a determinat un fenomen de migratie a creierelor spre tarile bogate. Potrivit raportului prezentat de BM, din cei 21,6 milioane cercetatori stiintifici si ingineri din SUA, 2,5 milioane s-au nascut in tarile in curs de dezvoltare.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.