CE: Nu puteti folosi criza ca scuza pentru deficitul din 2008

Joi, 14 Mai 2009, ora 09:10
1462 citiri
CE: Nu puteti folosi criza ca scuza pentru deficitul din 2008

Comisia a tinut sa precizeze ca Romania nu poate da vina pe criza pentru depasirea pragului impus de UE, adica fostul Guvern nu are scuza unor cheltuieli extraordinare legate de prevenirea crizei.

Concluzia CE este foarte clara: o mare parte din deficit se datoreaza maririi salariilor si pensiilor- "Cifra (deficitul de 5,4% din PIB, n.r.) reflecta, in principal, derapari importante ale cheltuielilor curente, in special ale cheltuielilor cu salariile din sectorul public si ale cheltuielilor cu prestatiile sociale, precum si previziuni exagerat de optimiste privind veniturile si, in mai mica masura, o scadere brusca a veniturilor colectate in ultimul trimestru al anului 2008 datorita incetinirii economice", se precizeaza in comunicatul oficial.

Fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, a declarat in repetate randuri ca deficitul foarte mare de anul trecut s-a datorat atat scaderii drastice a veniturilor cat si unor cheltuieli neprevazute, printre care despagubirile acordate actionarilor Fondului Proprietatea. El a subliniat la un moment dat ca "acest deficit este mai degraba o mandrie decat o eroare de natura fiscala".

"Anul acesta va fi in vigoare deficitul stabilit in cadrul acordului cu FMI si CE (4,6%, n.r.). Este absurd sa ceri Romaniei in aceasta situatie de criza globala sa reduca atat de rapid deficitul bugetar. Vorba unui clasic in viata: tu abia mai respiri si ei sa iti dea cu ciocanul in cap? In ceea ce priveste sanctiunile posibile, acestea nu au fost inca stabilite", ne-a declarat europarlamentarul Daniel Daianu, fost ministru de Finante si economist-sef al BNR. 

 

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#ce, # deficit, # cheltuieli, # salarii, # pensii, # vosganian , #stiri Varujan Vosganian