Comisie de negociere pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Duminica, 28 Ianuarie 2007, ora 17:14
1077 citiri

Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a semnat, vineri, la Cernavoda, hotararea de infiintare a comisiei de negociere pentru constructia reactoarelor trei si patru de la centrala nuclearelectrica de Cernavoda.

Vosganian a fost prezent, vineri, la Cernavoda, pentru a verifica stadiul lucrarilor la unitatea doi a centralei nuclearelectrice.

Finalizarea lucrarilor la reactorul doi este programata pentru jumatatea acestui an, iar constructia reactoarele trei si patru este estimata sa se incheie pana in 2013. Dupa punerea in functiune a unitatii 2, centrala va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate.

Vosganian afirma ca pentru stabilirea actionariatului companiei de proiect care va construi cele doua reactoare este necesara asumarea unei decizii politice. Totodata, ministrul Economiei apreciaza ca in compania de proiect este posibila fie participarea majoritara a statului, prin Nuclearelectrica, fie o participatie majoritar straina.

Fiecare investitor va trebui sa contribuie la capitalul companiei de proiect cu minimum 50 milioane de euro, in numerar, restul fiind asigurat prin credite.

Pentru constructia celor doua reactoare au fost admise in etapa negocierilor13 firme si consortii, respectiv AES Corporation SUA, Alro Slatina, consortiul TESS Conex-ASAM-Iasi, consortiul Ansaldo Italia - AECL Canada, consortiul Unit Investments Luxemburg - Dogan Enerji Yatirimlari/Dogus Holding Turcia, Electrabel Belgia, Electrica Bucuresti, ENEL Italia, E.ON Energie Germania, Gabriel Resources Canada, Iberdrola Spania, KHNP Republica Coreea de Sud si RWE Power Germania.

Costurile sunt estimate la 2,2 miliarde de euro, urmand sa fie asigurate de compania de proiect. Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul primelor doua reactoare, va participa la capital cu structura reactoarelor trei si patru, pentru care au fost deja efectuate unele lucrari de constructie.

Punerea in functiune a reactoarelor trei si patru va permite productia unei cantitati de 10,478 TWh de electricitate anual, intrucat cele doua unitati vor avea o putere totala instalata de 1.440 MW. Productia de energie a Romaniei a fost amul trecut de 57 TWh.

Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. In prezent, centrala funtioneaza cu un singur reactor, cu o putere instalata de circa 700 MW, care asigura 10% din consumul national de electricitate.


<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)