Contractele de furnizare a energiei electrice pot fi publicate doar cu acordul partenerului privat

Luni, 29 Ianuarie 2007, ora 01:49
1046 citiri

Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a declarat, duminica, ca a discutat cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, pe tema prezentarii contractelor de furnizare a energiei electrice, concluzia fiind ca acestea pot fi facute publice doar cu acordul partenerului privat.

"Am avut o discutie cu ministrul Justitiei pe aceasta tema, iar concluzia a fost ca aceste contracte pot fi facute publice doar cu acordul partenerului privat. Aceste contracte au clauze de confidentialitate, iar incalcarea acestor clauze ar insemna o serie de procese si mari pagube", a spus Vosganian.

El a adaugat ca daca furnizorii de energie electrica vor fi de acord cu publicarea contractelor, acest lucru ar duce la cresterea prestigiului lor, la fel ca in cazul participarii la Fondului social pentru gaze.Ministrul Economiei a adaugat ca, saptamana viitoare, va avea un centralizator al tuturor contractelor comerciale. Vosganian va trimite presedintelui si premierului toate contractele de furnizare a energiei

Vosganian anunta, saptamana trecuta, ca va primite presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu toate contractele de furnizare a energiei electrice, iar documentele ar putea fi facute publice. El a mentionat ca a discutat pe tema contractelor de furnizare a electricitatii cu producatorii si furnizorii din domeniu, urmand sa seconsulte cu ministrul Justitiei si cu reprezentantii Curtii Constitutionale.

Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, l-a acuzat recent pe presedintele Traian Basescu de trafic de influenta, sustinand ca seful statului i-ar fi cerut fostului ministru al Economiei, Codrut Seres, sa intervina in pentru furnizarea de energie ieftina societatii Alro Slatina.

Problema contractelor de furnizare a energiei electrice a fost intens dezbatuta anul trecut, mai multi politicieni afirmand ca o serie de firme cumpara energie ieftina de la producatorii stat pe care o revand apoi unor companii detinute tot de stat.In luna noiembrie, CSAT a hotarat ca toate firmele care au contracte de furnizare sau de intermediere trebuie facute publice.

Vosganian a prezentat duminica si o lista cu cota de piata a producatorilor si furnizorilor de electricitate.

In randul producatorilor de energie electrica, Hidroelectrica a avut in 2006 o cota de piata de 31,7% urmata complexurile energetice Rovinari si Turceni, cu 11,4%. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de catre Electrocenteale Bucuresti - 11%, Nuclearelectrica cu 9,1%, comlexul energetic Craiova - 7,6%, Electrocentrale Deva - 5,9%. Producatorii independenti au avut anul trecut o cota de piata de 5,8%, urmati de Termoelectrica cu 3,1%, Regia Autonoma de Activitati Nucleare cu 1,7% si Electrocentrale Galati cu 1,4%.

In randul furnizorilor, cea mai mare cota de piata la consumatorii finali in primele 11 luni din 2006 o avea Electrica impreuna cu filialele sale neprivatizate, de aproape 40%. Filialele privatizate ale Electrica - CEZ Oltenia, E.ON Moldova si ENEL Banat si ENEL Dobrogea - se situeaza pe pozitiile urmatoare.

Vosganian a mentionat ca firma Energy Holding a avut in intervalul de timp analizat o cota de piata de 8%, similara cu cea a Hidroelectrica. Ministrul a mai spus ca producatorul de aluminiu ALRO Slatina este autorizat ca furnizor de electricitate, avand o cota de piata in 2006 de 0,2%. "Din punct de vedere al Ministerului Economiei si Comertului, ALRO nu este un furnizor important pe piata de electricitate", a spus Vosganian.

Ministrul a precizat ca exporturile de energie electrica ale Romaniei au crescut anul trecut , fara sa precizeze care au fost cei mai mari exportatori dintre companiile din domeniu.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)