Costurile mari de productie nu vor mari pretul energiei pentru populatie

Luni, 10 Septembrie 2007, ora 15:24
1182 citiri
Costurile mari de productie nu vor mari pretul energiei pentru populatie

Sistemul energetic poate suporta cresterea costurilor de productie a energiei la complexurile energetice, pentru ca preturile pentru populatie sa nu fie modificate din cauza costurilor mari, a declarat, luni, pentru NewsIn, directorul general al complexului energetic Rovinari, Laurentiu Ciurel.

La inceputul lunii august, directorul general al complexului energetic Rovinari, Laurentiu Ciurel, declara, pentru NewsIn, ca a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei cresterea pretului la energie cu 5-10%.

Acesta a explicat, luni, ca sistemul energetic are suficiente resurse pentru a sustine cresterea din acest an a costurilor de productie. "Cresterea de pret pe care o solicita CE Rovinari nu va afecta pretul platit de populatie, intrucat diferenta poate fi acoperita de sistem", a subliniat Ciurel.

Pe de alta parte, acesta a precizat ca este necesara recunoasterea acestor costuri, intrucat, in prezent, CE Rovinari vinde energie pe piata reglementata la un pret mai mic decat costurile de productie. "Acest lucru este neeconomic si afecteaza puternic complexul energetic", a adaugat Ciurel.

La mijlocul lunii august, directorul general al Departamentului Preturi si Tarife in domeniul energiei electrice din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Viorel Alicus, declara, pentru NewsIn, ca tariful platit de populatie pentru energia electrica ar putea ramane acelasi pana la finele anului, in cazul in care situatia hidrologica si cea meteorologica nu vor atinge nivelurile critice din luna iulie.

"Daca in a doua jumatate a lunii august si in septembrie nu vom mai avea perioade caniculare, ca in iulie, este putin probabil sa avem cresteri de preturi pentru populatie in acest an. Totul depinde insa de temperaturile care vor fi inregistrate in perioada urmatoare", a precizat Alicus.

Acesta a mai spus ca abia in luna noiembrie ANRE va sti cu exactitate daca pretul energiei pentru populatie va creste de la 1 ianuarie si cu ce procent. "Vom centraliza informatii primite de la producatorii si furnizorii de energie, iar, dupa ce aceste date vor fi verificate si avizate, vom purta discutii cu reprezentantii Ministerului Economiei si cu producatorii pentru a stabili cantitatile de energie care vor merge spre populatie prin contractele reglementate. Apoi vom lua o decizie in privinta tarifelor de distributie si transport si estimam ca in luna noiembrie a acestui an vom sti cu siguranta daca pretul electricitatii va creste de la 1 ianuarie", a mai spus Alicus.

Tot la mijlocul lunii august, ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian anunta ca preturile reglementate la gazele naturale si la energia electrica nu vor fi modificate in trimestrul al treilea. De asemenea, Vosganian preciza, la acea data, ca pretul energiei electrice pentru populatie ar putea creste cu maximum 2% de la 1 ianuarie, dupa ce vor fi analizate efectele secetei si cererile producatorilor de majorare a preturilor in trimestrul patru.

Ultima modificare a tarifelor la electricitate platite de populatie a fost operata la 1 aprilie 2007, cand pretul a crescut in medie cu 3,95%.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.