Elvetienii vor decide anul viitor prin referendum daca deschid piata muncii pentru romani

Marti, 09 Septembrie 2008, ora 15:37
1329 citiri
Elvetienii vor decide anul viitor prin referendum daca deschid piata muncii pentru romani

Guvernul si Parlamentul elvetian au votat pentru deschiderea pietei muncii din Elvetia pentru cetatenii romani si bulgari si urmeaza sa organizeze anul viitor un referendum prin care urmeaza sa fie luata o decizie finala, a declarat marti ministrul elvetian al Economiei, Doris Leuthard. "Oamenii de afaceri elvetieni sustin deschiderea pietei muncii pentru cetatenii romani si bulgari. Guvernul si parlamentul elvetian si-au dat acordul, urmeaza sa organizam un referendum si urmeaza ca, cel mai probabil anul viitor, sa organizam un referendum prin care cetatenii elvetieni sa se pronunte", a spus Leuthard.


In prezent, romanii pot intra in Elvetia fara viza pentru sejururi de cel mult 90 de zile, insa aceasta nu le da dreptul de a se angaja pe teritoriul elvetian.


Guvernul elvetian a decis sa sustina Romania in continuarea reformelor cu 181 milioane de franci elvetieni, insa urmeaza ca acest proiectul sa fie aprobat si de Parlament, a precizat Leuthard.


"Elvetia a sustinut pana in prezent Romania cu peste 160 milioane franci, care au fost folositi mai ales in administratie", a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.


In 2007, valoarea comertului dintre Romania si Elvetia a fost de 600 milioane euro, iar capitalul elvetian existent in Romania a ajuns la 2 miliarde euro.


"Romania si Elvetia vor coopera in domeniul eficientei energetice, iar mediile de consultanta elvetiene vor sustine absorbtia fondurilor europene", a mai spus Vosganian.