Gaz de France studiaza o eventuala participare la South Stream

Joi, 07 Februarie 2008, ora 13:05
1005 citiri
Gaz de France studiaza o eventuala participare la South Stream

Grupul Gaz de France a anuntat joi ca a "luat act" de respingerea candidaturii sale pentru a deveni al saselea partener la proiectul gazoductului european Nabucco si a decis sa studieze participarea la alte proiecte, printre care cel ruso-italian South Strean, transmite AFP.

"Am luat act de respingerea candidaturii noastre", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al grupului, la doua zile dupa ce s-a anuntat oficial cooptarea RWE, numarul doi pe piata germana a energiei, ca al saselea partener la proiectul Nabucco.

"Vom continua sa studiem alte proiecte aflate in discutie in zona Europei", a adaugat el, adaugand: "De exemplu South Stream".

La proiectul gazoductului Nabucco, care va lega din 2012 Marea Caspica de Uniunea Europeana, pentru a reduce dependenta UE fata de gazul rus, participa, pe langa RWE, grupul austriac OMV si societatile nationale Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) si Transgaz (Romania).

Gazoductul ruso-italian South Stream, initiat de grupul rus Gazprom si compania italiana ENI, va porni din Rusia, va trece pe sub Marea Neagra, prin Bulgaria, de unde se va diviza spre nord-vest in Austria si spre sud, spre Grecia si Italia.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, Turcia s-a opus intrarii GDF in Nabucco, in special pentru a protesta fata de recunoasterea genocidului armean de catre Parlamentul francez. Relatiile dintre Paris si Ankara sunt de asemenea tensionate de opozitia presededintelui francez Nicolas Sarkozy fata de aderarea Turciei la Uniunea Europeana.

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a anuntat, luni, la finalul intrevederii sale cu presedintele Frantei, Nicolas Sarkoyz, ca s-a convenit ca Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco. "Am convenit ca firma de stat Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco, Romania urmand sa fie un sustinator al Gaz de France in anagajarea proiectului Nabucco", a declarat seful statului.

Ministrul roman de externe Adrian Cioroianu a confirmat, marti, ca a discutat in timpul vizitei de la Paris, din 10-11 ianuarie, despre sprijinul Romaniei pentru o implicare a companiei Gaz de France in proiectul Nabucco, precizand ca Bucurestiul poate propune o "colaborare pe tronsonul romanesc".

"Era in interesul nostru ca intr-un proiect ambitios si scump ca Nabucco sa fie implicata o companie puternica precum Gaz de France. Putem propune colaborarea pentru tronsonul romanesc", a afirmat seful diplomatiei romane intr-o conferinta de presa. "Am speranta ca vor exista progrese vizibile in realizarea proiectului Nabucco in 2008", a adaugat Adrian Cioroianu.

La randul sau, ministrul roman al finantelor, Varujan Vosganian, a relativizat, marti seara, la Viena, declaratiile presedintelui Traian Basescu privitoare la asocierea Gaz de France in proiectul Nabucco, explicand ca a fost vorba despre un anunt de "ordin protocolar", potrivit AFP.

"A fost vorba despre un anunt de ordin protocolar. Orice decizie (privind un eventual al saptelea partener - n.r.) trebuie sa fie luata si anuntata de catre cei sase parteneri", a insistat Vosganian, scrie AFP.

Gaz de France nu a comentat aceste informatii.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.