Impozit pe dividende de 10%

Marti, 20 Mai 2008, ora 10:03
1136 citiri
Impozit pe dividende de 10%

Impozitul pe dividende platit de rezidenti, dar si de nerezidenti, va fi de 10%, a declarat ministrul de Finante Varujan Vosganian, decizia fiind luata dupa ce Comisia Europeana a somat Romania cu privire la impozitarea discriminatorie a actionarilor din afara tarii."Procentul a fost stabilit pentru a continua procesul de relaxare fiscala", a spus Vosganian, precizand ca impactul asupra bugetului va fi de doar cateva milioane de euro. Ministrul a refuzat, insa, sa dea o cifra exacta. Finantele au facut deja o analiza asupra impactului bugetar, care va fi facuta publica in zilele urmatoare.


"Am luat in calcul si o sa uniformizam in jos, deci continuam procesul de relaxare fiscala. Efectele asupra bugetului sunt de ordinul a catorva milioane de euro, deci suportabil. In fond, contributia investitiilor straine este considerabila si putem face acest gest de armonizare cu legislatia europeana", a declarat Varujan Vosganian.


Aceasta decizie a fost luata dupa ce Comisia Europeana a trimis Romaniei o scrisoare de somare, echivaland cu o prima etapa a incalcarii dreptului comunitar, privind impozitarea discriminatorie a dividendelor pentru nerezidenti. Actionarii din afara tarii plateau impozite mai mari pe dividende - 16% - decat actionarii rezidenti - 10%.


Pentru actionarii care detin cel putin 15% din actiuni, dividendele interne sunt scutite de taxe. Romania percepe, in schimb, 10% impozit final retinut la sursa, in cazul in care societatile care incaseaza dividendele au sediul in Norvegia, ?i 16%, daca dividendele revin unor societati din alte state SEE/AELS (Spatiul Economic European/Asociatia Europeana a Liberului Schimb - n.r), transmitea, la inceputul acestei luni, Comisia Europeana.


Suprataxarea dividendelor distribuite societatilor nerezidente poate aduce atingere liberei circulatii a capitalurilor, consfintita de Tratatul CE ?i de Acordul SEE. In plus, cand societatea nerezidenta este actionar majoritar, discriminarea in cauza poate sa restranga ?i libertatea de stabilire.


Pentru suprataxarea dividendelor platite societatilor, Comisia a decis deja, la 22 ianuarie 2007, sa sesizeze Curtea Europeana de Justitie in privinta Belgiei, Spaniei, Italiei, Portugaliei ?i Tarilor de Jos. Comisia a trimis avize motivate Luxemburgului, Germaniei ?i Austriei, precum ?i Lituaniei. Trimiterea unui aviz motivat este cea de-a doua etapa a procedurii privind incalcarea dreptului comunitar, prevazuta la articolul 226 din Tratatul Comisiei.


O scrisoare de somare a fost transmisa si Cehiei, dar Comisia a inchis procedura privind incalcarea dreptului comunitar impotriva Letoniei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...