In Romania, salariul mediu a crescut, dar exista mari diferente intre bogati si saraci

Miercuri, 09 Iulie 2008, ora 13:18
1371 citiri
In Romania, salariul mediu a crescut, dar exista mari diferente intre bogati si saraci

In Romania salariul mediu a fost in luna mai 1248 de lei(342 euro), cu 23,3 la suta mai mare decat cu un an in urma; cele mai mari salarii au fost in jur de 1000 de euro, iar cele mai mici se situau sub 200 de euro, in timp ce guvernul a declarat ca nu este dispus sa majoreze salariul minim garantat.

Potrivit celor mai recente date oferite de Institutul National de Statistica (INS) media pe tara a salariului real net a atins in luna mai 1248 de lei. Calculand in moneda nationala, aceasta valoare depaseste intr-adevar cu 23,3 la suta nivelul din luna mai anul trecut, dar exprimat in euro, datorita deprecierii leului, cresterea este de numai 7,5 la suta.

Venitul mediu brut a crescut in mai la 1704 lei (467 euro), depasind cu 322 lei nivelul inregistrat in luna similara a anului trecut, luand insa in considerarea rata de schimb la cele doua termene, cresterea a fost de numai 39 de euro. Conform INS in luna amintita de  cele mai mari salarii, in medie 3636 lei (996 euro) au beneficiat angajatii bancilor.

De un salariu net apropiat, de 3395 lei (930 euro) au beneficiat si angajatii din traficul aerian. Cele mai mici salarii au fost oferite celor din prelucrarea lemnului si industria textila, nivelul salariului net fiind in aceste sectoare de 697 lei (191 euro), respectiv 705 lei (193 euro). Totodata, comparativ cu aprilie s-a constatat o scadere cu 2,7 la suta datorita faptului ca in aprilie multe firme au oferit de Paste bani in plus angajatilor.

In urma cu o luna vicepresedintele Bancii Nationale a Romaniei, Eugen Dijmarescu, a tras un semnal de alarma, semnaland ca cresterea rapida a salariilor pericliteaza  competitivitatea economiei romanesti. Rata inflatiei nu ofera nici in continuare un motiv de satisfactie. Desi rata anuala a scazut in mai la 8,46 la suta, de la 8,62 la suta inregistrat cu o luna inainte, specialistii atrag atentia ca aceasta depaseste si in continuare inflatia tinta stabilita de Banca Nationala.

Cheia rezolvarii situatiei rezida, potrivit specialistilor, in temperarea febrei de consum si a contractarilor de credite, aparute in parte in urma cresterii salariilor. Nu putem vorbi insa de "febra" de consum in cazul celor cu venituri mici. Datele statistice confirma ca cheltuielile pentru alimente si alte mijloace de existenta, mari in comparatie cu veniturile realizate, diminueaza substantial capacitatea de economisire a populatiei romanesti.

La nivelul populatiei proportia cheltuielilor totale a depasit 90 la suta din incasarile totale, adica ea a putut economisi mai putin de zece la suta.

Intre timp ministrul economiei, Varujan Vosganian, a respins cererea sindicatelor referitoare la cresterea salariului minim garantat de la 500 de lei(140 de euro) la 540 lei(150 euro), considerand ca nivelul actual al productivitatii muncii nu permite acest lucru. El a atras atentia si asupra faptului ca trebuie asteptat deasemenea si modul in care va evolua inflatia si nivelul produsului intern brut.(MTI)

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...