Italia si-a reafirmat interesul pentru proiectele PEOP si Nabucco

Luni, 12 Martie 2007, ora 07:58
1103 citiri

Oficialii italieni si-au reafirmat, in cadrul unei discutii cu ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, interesul pentru realizarea proiectelor de transport a titeiului pe ruta Costanta - Trieste (Pan-European Oil Pipeline) si, respectiv, al gazelor naturale prin conducta Nabucco, informeaza MEC.

Romania, in calitate de actual presedinte al Pan-European Oil Pipeline (PEOP) Interstate Committee, va gazdui in data de 12 martie reuniunea pregatitoare semnarii, in 3 aprilie, la Zagreb, a Memorandumului de intelegere intre tarile participante la realizarea oleoductului Constanta - Trieste.

Ministrul Economiei a efectuat, in perioada 8-10 martie, o vizita de lucru in Republica Italiana, ocazie cu care s-a intalnit cu membrii guvernului italian si cu reprezentanti ai unor importante societati comerciale.

Cele mai importante puncte aflate pe agenda vizitei oficialului roman in Italia au fost intalnirea cu ministrul Economiei si Finantelor, Tommaso Padoa - Schiopa si cea cu ministrul Dezvoltarii Economice, Pierluigi Bersani.

In cursul intalnirilor bilaterale, oficialii romani si italieni au discutat despre stadiul proceselor de reforma in cele doua tari si despre evolutia indicatorilor macro-economici, precum si despre sustinerea pe mai departe a eforturilor Romaniei pentru deplina integrare in structurile Uniunii Europene. In acest sens s-au luat in discutie modalitatile de utilizare la maximum a fondurilor structurale alocate Romaniei si de atragere de noi investitii pentru imbunatatirea infrastructurii, modernizarea proceselor de productie si protectia mediului.

Partea italiana si-a exprimat intreaga disponibilitate pentru continuarea acordarii de asistenta Romaniei in toate domeniile economice.

Pe parcursul vizitei, ministrul Varujan Vosganian s-a intalnit cu presedintii grupurilor industriale ENI si ENEL, cu reprezentanti ai conducerii firmelor GSE (administratorul serviciilor de electricitate), AU (cumparatorul unic de electricitate), Edison, Ansaldo Nucleare, ai federatiei Unione Petrolifera si ai casei de avocatura DMP Legale.

In cursul discutiilor s-a evaluat stadiul relatiilor de colaborare romano - italiene in domeniul energetic si al industriei prelucratoare, insistandu-se in mod deosebit asupra consolidarii prezentei italiene cu investitii directe de capital in economia romaneasca si asupra realizarii de proiecte regionale de transport pentru titei si gaze naturale din regiunea Marii Caspice catre centrul Europei.

La 31 decembrie 2006, Italia a ocupat primul loc in volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei, cu un volum de 10,59 miliarde euro. Exporturile au fost de 4,63 miliarde euro (pondere de 17,94 la suta) si importurile de 5,95 miliarde euro (pondere de 14,62 la suta).

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, exporturile au crescut cu 8,60 la suta, iar importurile cu 18,34 la suta. La data de 30 decembrie 2006, erau inregistrate in Romania 21.519 societati mixte romano-italiene (locul 1) cu un capital investit de 850,73 milioane euro (locul cinci).

Bloombiz
(Sursa: Rompres)