''Legea micorintreprinderilor nu va trece de Parlament''

Vineri, 09 Septembrie 2005, ora 09:35
987 citiri

Interviu cu presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Varujan Vosganian, despre prezentul si viitorul politicii fiscale.Senatorul liberal considera oportuna luarea in discutie a cresterii TVA, nu si modificarile fiscale legate de statutul microintreprinderilor.

Domnule Varujan Vosganian, cum apreciati actuala politica fiscala a Guvernului?

In legatura cu politica fiscala, trebuie spus ca aceasta a fost marcata de anumite ezitari si chiar confuzii. Ezitarile au fost cauzate de modalitatea introducerii anumitor impozite. A fost o perioada de cateva luni care a fost din acest punct de vedere nefavorabila ca perceptie publica. Tema de fond legata de politica fiscala nu este cea privind eficienta, pentru ca in opinia mea a fost eficienta. S-a intamplat insa ca ministrii din domeniul economic nu au explicat suficient aceste masuri si nu au avut o activitate de comunicare cu mediul economic. De pilda, introducerea cotei unice a fost prea putin dezbatuta si mediatizata in efectele ei de catre ministrii nostri, lasandu-se chiar impresia ca ar putea fi un esec.

Vorbeati de ezitari si confuzii in politica fiscala. Cat de sigura este desfiintarea microintreprinderilor?

Modificarea legislatiei cu privire la microintreprinderi va promit ca nu va trece prin Parlament. Iar impresia de ezitare apare pentru ca uneori au fost introduse in tematica publica teme care fie nu erau gandite suficient, fie erau doar teme de dezbatere si nu teme de decizie.

Perceptia publica a fost totusi de oarecare incoerenta in contextul introducerii unor noi impozite sau al majorarii celor deja existente, inclusiv al TVA.

Aici a fost una dintre principalele noastre probleme si am fost nevoiti sa introducem cateva impozite noi. Diferenta dintre deficitul bugetar luat in calcul pentru cei patru ani de guvernare si deficitul impus de FMI este de 3-4 miliarde de dolari si de aceea avem aceste discutii legate de majorarea TVA.

Daca ma intrebati pe mine, eu cred ca trebuie facut tot ce se poate pentru a evita majorarea TVA. Acesata declaratie a mea este acum, din pacate, mai greu de aplicat pentru ca avem aproape si un miliard de euro efecte ale inundatiilor care trebuie acoperite dintre care aproape jumatate vor fi platite in acest an si jumatate vor intra in sarcina anului viitor. Daca adaugam costurile legate de reducerea contributiilor la CAS si obligatiile care ne vor reveni din postura de membru cu drepturi depline al UE, respectiv contributia noastra la bugetul Uniunii Europene de 1% din PIB s-a putea ca discutia legata de majorarea TVA sa fie totusi de actualitate.

Se vorbeste in aceasta perioada despre adoptarea unei noi strategii fiscale. Va risipi aceasta strategie ezitarile si confuziile de pana acum?

In primul rand ca acest concept de noua strategie nu este potrivit, pentru ca noua strategie fiscala a fost demarata o data cu programul de guvernare. Este vorba despre proiectia fiscala, proiectia bugetara pentru 2006 si in perspectiva. Anume, noi trebuie sa decidem in ce mod continuam strategia fiscala si care sunt efectele ei asupra politicii bugetare si ma refer aici la cateva decizii de natura politica, asa cum este decizia privind deficitul bugetar.

Din aceasta perspectiva, unul dintre elementele privind continuarea strategiei fiscale il reprezinta reducerea cu 10% a contributiilor la asigurarile sociale. In al doilea rand, avem de continuat acesta actiune de a imbunatati climatul economic si comportamentul fiscal al statului. Ma refer, de pilda, la aplicarea acestei legislatii pe care noi am adoptat-o deja, cu privire la interzicerea oricarui tip de reesalonare sau anulare de datorii si aplicarea legislatiei care are in vedere definirea corecta a infractionalitatii economice. Si in al treilea rand, trebuie sa ne asumam raspicat aplicarea Codului Fiscal in litera si spiritul sau. Ma refer la faptul ca de aici inainte nu mai trebuie sa dam acte normative pe plan fiscal in timpul anului fiscal si trebuie sa respectam termenul de sase luni pentru ca mediul economic sa fie pregatit.

Cum comentati politica Bancii Centrale de franare a consumului? Nu exista astfel pericolul implicit de reducere a cresterii economice?

Guvernatorul BNR atrage atentia ca, daca vom avea o relaxare fiscala, s-ar putea ca ea sa duca la venituri suplimentare pentru contribuabili si sa puna o presiune pe consum. Aici, punctul meu de vedere este raspicat: s-ar putea sa existe riscuri, dar cel mai important lucru pentru Romania este sa iasa din capcana cifrelor mici si sa devina o tara importanta din punct de vedere economic. Principalul nostru obiectiv este sa crestem piata, sa crestem capacitatea de absorbtie a pietei si in acest fel sa marim forta economiei romanesti.

In acelasi timp insa, se argumenteaza ca aceasta crestere a consumului poate afecta deficitul de cont curent al Romaniei.

Nu este adevarat ca expansiunea creditului de consum este principalul factor pentru agravarea deficitului comercial. Aceste cauze se datoreaza unor grupe de produse care nu se achizitioneaza prin credit de consum. Ma refer la produse energetice, produse petroliere, echipamente si utilaje, dintre care mare parte intra pe leasing si interesant este faptul ca Banca Nationala nu se simte deloc jenata de expansiunea leasingului la automobile, de exemplu, dar se simte jenata de faptul ca oamenii isi cumpar frigidere. Este vorba si de produse alimentare si nu cred ca cineva isi face credit ca sa isi cumpere salam. Cu alte cuvinte nu creditul de consum este cauza cresterii deficitului de cont curent, ci faptul ca economia romaneasca nu se dezvolta pe masura cresterii gradului de civilizatie. Solutia nu este sa limitam creditul de consum, ci sa crestem oferta. Daca iti ies picioarele afara din plapuma nu tai picioarele, ci faci o plapuma mai mare.

"Cel mai important lucru pentru Romania este sa iasa din capcana cifrelor mici si sa devina o tara importanta din punct de vedere economic. Principalul nostru obiectiv este sa crestem piata, sa crestem capacitatea de absorbtie a pietei si in acest fel sa marim forta economiei romanesti."

"Nu creditul de consum este cauza cresterii deficitului de cont curent, ci faptul ca economia romaneasca nu se dezvolta pe masura cresterii gradului de civilizatie."

Autor: Marius Guta

Banii Nostri