Listarea la bursa a titlurilor de stat necesita rezolvarea problemelor tehnice

Miercuri, 07 Mai 2008, ora 13:49
1200 citiri

Solutionarea problemelor de ordin tehnic pentru decontarea titlurilor de stat este prima conditie in vederea listarii pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a declarat Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare(CNVM).Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declarase marti ca nu este multumit de procesul de listare a titlurilor de stat, care dupa evolutia actuala s-ar realiza abia in septembrie, si vrea comprimarea etapelor, pentru ca listarea sa se realizeze pana pe 15 iulie.


Tranzactionarea titlurilor de stat pe piata reglementata a BVB se va face dupa transferul acestora din sistemul SaFIR al BNR in sistemul RoClear al Depozitarului Central. Transferul va fi de tip "free of payment" (fara plata) si se va realiza fara schimbarea proprietatii, au anuntat miercuri reprezentantii Depozitarului Central, cu ocazia aniversarii primului an de activitate.


Astfel, tranzactiile cu titluri de stat pe piata secundara vor fi decontate de Depozitar.


"Cred ca aceasta este o solutie de compromis, in conditiile in care activitatea de decontare va fi realizata de Depozitarul Central, dar depozitarea si registrul vor ramane la Banca Nationala", a mai spus Gabriela Anghelache.


Pentru listarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost alcatuita un grup de lucru, format din reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Depozitarului Central si ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care vor stabili in curand data la care vor putea fi tranzactionate titlurile de stat, a adaugat presedintele CNVM.


"In ultimul rand, decizia de listare apartine emitentului, adica statului, prin intermediul Ministerului de Finante", a explicat Anghelache.


Ministerul Economiei si Finantelor anuntase la sfarsitul lunii februarie ca va testa doua aplicatii informatice, pentru licitatia electronica a titlurilor de stat, si pentru tranzactionarea simultana a titlurilor pe piata bursiera si pe cea interbancara.


Aplicatia informatica pentru tranzactionarea in paralel a titlurilor de stat, atat pe piata primara, cat si pe cea secundara, a fost initiata de minister impreuna cu BNR, CNVM, BVB si Depozitarul Central.


Solutia aleasa va permite conectarea BVB la sistemul electronic de decontare si depozitare a titlurilor de stat. Astfel, se va asigura tranzactionarea in mod simultan a titlurilor de stat pe piata bursiera si pe cea interbancara, in conditiile pastrarii infrastructurii tehnice actuale.