Macovei: Ministerul Finantelor sa puna banii in Fondul Proprietatea

Vineri, 26 Ianuarie 2007, ora 09:30
897 citiri

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a sustinut ca Fondul Proprietatea trebuie sa compenseze romanii care au fost pagubiti in urma nationalizarii caselor lor, insa Ministerul Finantelor trebuie "sa puna banii" in fond.In acest an, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg urmeaza sa pronunte asupra a 180 de reclamatii tip cazul Bramarescu.

In urma modificarilor aduse Legii 10 privind imobilele nationalizate, CEDO a constatat ca noua legislatie a Romaniei prevede ca pagubitii, in urma nationalizarilor caselor lor, au dreptul la o indemnizatie la valoarea pietei, daca nu li s-a restituit imobilul, adica o compensatie in participatii la un fond de investitii, respectiv Fondul Proprietatea.

CEDO a stabilit recent, in mai multe decizii ale sale, ca Fondul Proprietatea "nu functioneaza de o maniera in care sa poata reprezenta indemnizatii".

Intrebat despre intarzierea despagubirilor prin aceast fond, ministrul Justitiei Macovei a raspuns: "E datoria Ministerului de Finante sa puna banii in Fondul Proprietatea. Va rog sa intrebati la Ministerul de Finante".

Intr-un interviu recent agentul guvernamental la CEDO Beatrice Ramascanu a sustinut ca este "ingrijorator numarul mare de cauze pe aceasta chestiune a proprietatii, aproape 180, care vor urma aceeasi soarta si care expun statul roman - in lipsa constatarii de catre Curtea Europeana ca mecanismul de despagubire pe Fondul Proprietatea e unul eficient - sa achite practic contravaloarea de piata a imobilului, ceea ce este foarte mult si sunt imobile importante, in general din orasele mari la Curte, cele mai multe din Bucuresti".

Veniturile Fondului sunt asigurate de catre investitiile si plasamentele facute, si nu din sume primite de la Ministerul Finantelor. Fondul este o societate de investitii care administreaza un portofoliu format din actiuni ale statului la diferite companii, actiuni care urmeaza sa fie listate la bursa.

Fondul Proprietatea urmeaza sa emita un numar de actiuni limitat la valoarea estimata a despagubirilor ce vor fi acordate.

Capitalul social al Fondului Proprietatea este constituit de pachete de actiuni detinute detinute de stat la societati si poate fi majorat prin incasarea unor creante, recuperarea unor sume de catre Romania in urma unor acorduri internationale sau vanzarea unor actiuni la societati de stat.

Actiunile emise de Fondul Proprietatea sunt transferate gratuit persoanelor care detin titluri de despagubire si pot fi tranzactionate de pe pietele reglementate. Dupa listarea la bursa a Fondului, fostii proprietari pot opta fie pentru vanzarea actiunilor, fie pentru pastrarea lor si incasarea de dividende, realizandu-se astfel despagubirea.

Pana la desemnarea unei societati de administrare a Fondului, aceasta sarcina revine Ministerului Finantelor. Desi fondul a fost constituit in 2005, societatea de administrare nu a fost inca desemnata, astfel ca perspectiva listarii la bursa nu este una apropiata. In aceasta situatia, fostii proprietari sunt posesorii unor titluri de valoare pe care nu le pot valorifica.

Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a declarat la inceputul lunii ianuarie ca persoanele ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist ar putea fi despagubite in numerar, in limita unui plafon, probabil de 200.000 euro, daca opteaza pentru aceasta varianta in loc sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)