Ministrul economiei va face apel la populatie sa cumpere titluri de stat

Joi, 23 Octombrie 2008, ora 17:37
1209 citiri
Ministrul economiei va face apel la populatie sa cumpere titluri de stat

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, joi, ca, daca bancile vor continua achizitiile de moneda peste dobanda Lombard, va apela la populatie pentru a face astfel de achizitii. 'Eu nu am dat dispozitii pana acum sa se faca achizitii de moneda peste dobanda Lombard si va spun raspicat ca, in clipa in care bancile vor continua aceasta politica, vom face apel la populatie sa cumpere titluri de stat, dar sper sa nu trebuiasca sa ajungem aici', a explicat Vosganian, intrebat cu privire la nivelul mare al dobanzii cu care MEF a achizitionat titluri de stat.

Rata Lombard este rata dobanzii pe care bancile centrale o acorda bancilor comerciale pe baza amanetarii de titluri. Ministrul a precizat ca pretul utilizat de MEF la emisiunile de titluri de stat este unul mic relativ cu actuala situatie a pietei, si ca interventia Ministerului este una stabilizatoare, cata vreme MEF se incadreaza in marja minima.

'Ministerul intervine pe piata nu pentru ca nu mai are lichiditati, ci pentru ca are nevoie de resurse financiare pentru realizarea platii unor salarii si contributii sociale, avand in vedere decalajul dintre colectarea impozitarii si plata acestor salarii. Dar interventiile ministerului sunt si o componenta de reglare a pietei monetare, in corelatie cu Banca Nationala ', a conchis Vosganian.