Noua taxa auto place Comisiei Europene

Joi, 17 Ianuarie 2008, ora 00:28
1280 citiri
Noua taxa auto place Comisiei Europene

Comisia Europeana e de acord ca aceia care isi cumpara masina noua sa achite citeva sute de euro in plus. Noua formula a taxei auto, dusa la Bruxelles de o echipa a Ministerului Finantelor, a fost primita pozitiv de Departamentul de taxe al Comisiei Europene, arata un comunicat al Finantelor.Potrivit institutiei, formula a fost agreata, insa se mai discuta asupra valorilor. Noile valori ale taxei vor fi adoptate intr-o sedinta de guvern de luna aceasta.

"Noua taxa auto si normele ei de aplicare vor fi adoptate intr-o sedinta de guvern pina la data de 31 ianuarie", a declarat Daniela Daraban, consilierul ministrului Finantelor, Varujan Vosganian.

Potrivit formulei trimise de Guvern la Bruxelles, taxa pentru o masina noua de 1.600 de centimetri cubi ar urma sa fie de 420 de euro, de aproape 4 ori mai mare decit in prezent. In schimb, valorile taxei pentru masinile vechi ar urma sa scada simtitor. Pentru masinile vechi de unu-doi ani, valoarea taxei ar scadea cu 10-15%, iar pentru cele foarte vechi, cu peste 60%.

Surse din Ministerul Finantelor spun ca taxa pentru masinile noi va fi majorata pentru a avea de unde scadea valoarea taxei in functie de vechime. Formula de calcul nu se va schimba, ci numai coeficientii. Asadar, va exista o taxa in euro raportata la cilindree, un coeficient de marire in functie de categoria de poluare euro si un coeficient de reducere in functie de vechimea masinii.

Diferenta e ca taxa ar urma sa creasca de la o categorie euro la alta (mai mare la Euro 3 decit la Euro 4) si ar urma sa scada in cadrul unei categorii euro in functie de vechimea autoturismului.

"Ne-am asumat solicitarea CE ca nivelul taxei sa fie compatibil cu valoarea de piata", a spus Vosganian. El a mai precizat ca incasarile din taxa auto vor fi administrate de Ministerul Mediului. Ministrul considera ca, o data cu noua formula, procedura de incalcare a tratatului deschisa de Comisie impotriva Romaniei din cauza taxei auto poate inceta.

Comisia Europeana a declansat in noiembrie ultima etapa din procedura de infringement impotriva Romaniei, somind Guvernul sa schimbe valorile taxei auto pina la sfirsitul lunii ianuarie. UE acuza Romania ca forma actuala a taxei este facuta impotriva importurilor de masini second-hand din spatiul comunitar si astfel se aduce atingerea principiului liberei circulatii a marfurilor in interiorul UE.

In prezent, taxa creste de la 140-160 de euro pentru masinile noi cu Euro 4 pina la peste 8.000 de euro pentru masinile non-Euro de capacitate mare. Pentru masinile cu Euro 5, taxa este si va ramine zero. Guvernul le interzice inca institutiilor statului sa divulge valorile taxei auto trimise la Bruxelles pentru negocieri.

<a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=17055&art=41554&cHash=ada85ea2cc target=_blank>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.