"Pana in 2012, avem sansa ca balanta energetica sa fie excedentara"

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 13:40
1531 citiri
"Pana in 2012, avem sansa ca balanta energetica sa fie excedentara"

Presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii a Senatului, Varujan Vosganian, a declarat luni ca, pana in 2012, balanta energetica a Romaniei ar putea fi excedentara, datorita productiei de electricitate, care va creste, si a comercializarii energiei electrice, relateaza NewsIn.

Presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii a Senatului, Varujan Vosganian, a declarat luni ca, pana in 2012, balanta energetica a Romaniei ar putea fi excedentara, datorita productiei de electricitate, care va creste, si a comercializarii energiei electrice.

"Politica energetica este parte a politicii industriale, parte a politicii fiscal-bugetare si parte a politicii de convergenta a Romaniei in UE.

Romania are intr-adevar resurse energetice, dar ele sunt sarace, cu costuri de exploatare relativ ridicate.

In sectorul de productie, randamentul este mai scazut in medie cu 20% decat in celelalte tari membre UE.

Pana in 2012, avem sansa ca balanta energetica sa fie excedentara, datorita productiei si comercializarii energiei electrice", a declarat luni presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii a Senatului si totodata fost ministru al economiei si finantelor, Varujan Vosganian, in cadrul Forumului "Energy in Central and Eastern Europe 2009".

De asemenea, acesta pecizeaza ca trebuie promovate masurile pentru cresterea eficientei energetice si pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

"Avem cateva obiective: sustenabiltatea sistemului, siguranta utilizarii resurselor, asigurarea productiei, a transportului si siguranta sistemului energetic national, precum si asigurarea continuitatii in exploatarea resurselor interne de energie, pornind de la huila, lignit si continuand cu combustibilul nuclear, dar si stimularea reabilitarii unor depozite de gaze naturale.

Resursele de uraniu se vor termina in a doua jumatate a deceniului urmator, in 2017.

In ceea ce priveste gazele si titeiul, vorbim de o perspectiva de decenii, timp in care va trebui sa gasim solutii sustenabile pentru sustinerea productiei de energie electrica", a afirmat Vosganian.

Totodata, Varujan Vosganian spune ca "poate ar trebui ca pe viitor strategia energetica sa fie aprobata in Parlament".

In plus, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii a Senatului considera ca formula ideala in ceea ce priveste reorganizarea sectorului energetic o reprezinta formarea unei singure companii, si nu doua, potrivit ultimului scenariu.

"Proiectele de pana acum nu au fost pe placul meu.

Formula ideala este a unui holding, prin care nu trebuie stricat nimic din ceea ce exista.

Orice formula prin care rupem companiile existente este ineficienta si creaza mai degraba turbulenta.

Existenta unei companii energetice nationale, coroborata cu o legislatie a holdingului, este necesara pentru cresterea prestigiului si a fortei Romaniei", a mentionat Vosganian.

De asemenea, Vosganian subliniaza ca este necesar un audit energetic riguros.

"Eu nu privesc criza in ceea ce priveste piata de energie numai din perspectiva impactului negativ.

Pentru Romania este o mare oportunitate pentru cresterea produsului intern brut.

Romania trebuie sa se reaseze pe zona industriala", a precizat Varujan Vosganian.

Intre proiectele din sectorul energetic pe care presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii a Senatului le sustine sunt: statia de pompare de la Tarnita-Lapustesti, realizarea de parteneriate pentru finantarea termocentralelor, considerand ca "fara parteneriate, termocentralele s-ar inchide".

Vosganian considera si ca "lignitul (SNLO, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia - n.r.) poate de asemenea sa fie salvat".

La randul sau, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, prezent la eveniment, a mentionat ca Europa ofera azi solutie pentru ceea ce state ca Romania au nevoie pentru a-si diverisifica sursele de energie si pentru a-si creste gradul de eficienta energetica.

"Inegalitatea sociala este o mare provocare si totodata cheia rezolvarii scaderii consumului de energie, este cheia rezolvarii multor probleme.

De asemenea, in privinta schimbarilor climatice, statele sarace sunt cele mai afectate.

Doua miliarde locuitori ai planetei nu au acces la energie", a adaugat Iulian Iancu.

Acesta considera totodata ca problema azi o reprezinta faptul ca trebuie sa existe o coerenta la nivelul statelor lumii privind modul de implementare al noilor tehnologii in energia nucleara si regenerabila.

"Pentru prima data, putem intoarce criza intr-o oportunitate.

Trebuie sa reenergizam solutiile prezentului", a incheiat Iancu. 

#balanta, #energetica, #excedent, #vosganian , #stiri Varujan Vosganian