PD-L ii cere lui Vosganian sa vina in fata Parlamentului cu explicatii despre noua taxa de poluare

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 14:48
1055 citiri
PD-L ii cere lui Vosganian sa vina in fata Parlamentului cu explicatii despre noua taxa de poluare

Deputatul PD-L Gratiela Iordache i-a cerut, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ministrului Varujan Vosganin sa se prezinte in fata Parlaemntului pentru a oferi explicatii legate de noua taxa de poluare auto, care a sustinut ea, este "aceeasi taxa de prima inmatriculare".

"Noua taxa de poluare auto, in ciuda algoritmului nou de calcul, are doar numirea de taxa de poluare, fiind in continuare aceeasi taxa de prima inmatriculare", a declarat Iordache, care a acuzat lipsa de transparenta a guvernului in cadrul procesului de legiferare a noii taxe. "Noi reprosam maniera propunerii unui act legislativ fara nici un fel de dezbatere publica", a spus ea, adaugand ca PD-L solicita prezentarea in Parlament a tuturor actelor legate de aceasta taxa.

"Solicitarea noastra catre Guvern, referitoare la taxa de poluare auto, este aceea de a face publica baza de calcul care este in continuare o masura fiscala, chiar daca sunt invocate considerente de mediu", a aratat Iordache, potrivit NewsIn.

Gratiela Iordache a mai afirmat ca in Romania exista o serie de masuri fiscale care nu sunt coordonate. "Romania este tara cu cele mai multe taxe din UE, si toate haotic administrate", a adaugat ea, explicand ca PD-L incearca sa provoace eliminarea taxelor care nu sunt in concordanta cu cerintele UE.

"Noi am initiat proiecte de lege pentru inlaturarea taxei si returnarea banilor. in mod clar, romanii sunt abuziv incarcati cu un bir ce nu corespunde normelor europene", a conchis Iordache.

Purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru Taxe si Uniune Vamala, Maria Assimakopoulou, a declarat miercuri pentru NewsIn ca nu poate confirma ca Executivul european ar fi ajuns la un acord cu oficialii romani in privinta taxei auto.

"Ca discutiile pot duce la un acord este un lucru diferit fata de a avea deja un acord cu Comisia. Noi nu putem face nici un comentariu in astfel de cazuri in care sunt demarate proceduri de infringement (incalcare a tratatului) impotriva unui stat membru", a spus Assimakopoulou.

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a anuntat miercuri ca, in urma discutiilor avute cu oficialii europeni, Bruxelles-ul a fost de acord cu noua grila de taxare, care va fi adoptata prin Ordonanta de Urgenta in urmatoarea sedinta de guvern.

Modificarea taxei de catre Executiv ar fi, potrivit ministrului Vosganian, primul pas pentru suspendarea procedurii de infringement, suspendarea totala urmand sa aiba loc dupa aprobarea Ordonantei in Parlament.

In urma discutiilor purtate cu autoritatile romane, in 16 ianuarie, oficialii de la Bruxelles au fost de acord cu noua grila de taxare, la care mai trebuie aduse, insa, mici modificari. Potrivit unor surse oficiale romane, reprezentantii Comisiei Europene (CE) au cerut "cizelarea" a doi-trei coeficienti de taxare, dar au spus ca, de aceasta data, au fost aplicate principiile Comisiei.

Ministrul Economiei si Finantelor a avut discutii, marti, cu reprezentantii CE pe marginea taxei auto, la o saptamana dupa ce o delegatie romana a prezentat modificarile aduse taxei auto reprezentantilor Directiei Generale pentru Taxe si Uniune Vamala (DG TAXUD). "in timpul discutiilor avute la Bruxelles, comisarul european Laszlo Kovacs a felicitat guvernul pentru modul in care varianta de modificare a taxei de poluare auto corespunde cerintelor Comisiei Europene", a declarat Vosganian la inceputul sedintei de miercuri a Executivului, potrivit unui comunicat remis de Guvern.

Taxa de inmatriculare a devenit, in martie 2007, obiectul unei proceduri de incalcare a tratatului deschisa de Comisia Europeana impotriva Romaniei. Autoritatile romane si Comisia Europeana au purtat o ampla corespondenta pe acest subiect, insa nu au ajuns la un acord.

Taxa de prima inmatriculare a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu Euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara catalizator si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.