Preturile la energia electrica ar putea creste de la 1 iulie 2008

Joi, 17 Aprilie 2008, ora 13:20
1295 citiri
Preturile la energia electrica ar putea creste de la 1 iulie 2008

Preturile la energie electrica vor creste de la 1 iulie 2008 pentru consumatorii industriali, dar este posibil sa creasca astfel si pentru casnici, a declarat, in cadrul conferintelor "Focus energetic," vicepresedintele in domeniul energiei electrice din cadrul ANRE, Nicolae Opris."Preturile la energia electrica livrata consumatorilor industriali va creste semnificativ incepand cu 1 iulie 2008, din cauza costurilor privind emisiile de dioxid de carbon. Din aceasta cauza este posibila si o crestere a electricitatii catre populatie tot de la 1 iulie. Insa avem solutii pentru ca aceasta crestere sa fie mai putin simtita de populatie, consumatorii casnici sa fie mai putin afectati", a declarat joi vicepresedintele in domeniul energiei electrice din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, in cadrul celei de-a treia editii a conferintelor "Focus energetic".


Opris a mai spus ca din decembrie 2006 si pana in aprilie 2007, pretul curentului electric nu s-a schimbat si ca a fost doar o usoara crestere de 4% incepand din aprilie, anul trecut.


La randul sau, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian a subliniat ca cel putin pana la 1 iulie 2008 preturile nu vor creste la energie, insa nu poate spune ce se va intampla dupa aceea.


"Din februarie si pana in iulie, avem o stabilitate la pretul gazelor. Pana in iulie nu intentionam sa majoram niciun fel de pret. Insa ce se va intampla pe viitor, nu putem spune", a afirmat Vosganian.


In ceea ce priveste impactul pe care-l va avea viitoarea companie energetica nationala asupra preturilor la energia electrica, acesta nu este cunoscut inca.


"Avand in vedere ca statul este proprietarul actual al producatorilor de energie si tot statul va fi actionarul majoritar al holdingului, pretul la energie nu ar trebui sa creasca", a precizat Opris.


Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, prezent la conferinta, a afirmat, referitor la acest subiect, ca totusi nu garanteaza ca preturile la energia electrica nu vor creste odata cu infiintarea companiei energetice nationale.


Ultima scumpire a energiei electrice a fost operata de la 1 aprilie 2007, cu 3,95%.