Resursele de uraniu, suficiente pentru inca un deceniu?

Joi, 20 Martie 2008, ora 14:28
3348 citiri
Resursele de uraniu, suficiente pentru inca un deceniu?

Resursele actuale de uraniu, ale Romaniei, sunt suficiente pentru inca un deceniu, a declarat ministrul de Finante, Varujan Vosganian, care este, insa, contrazis de datele cuprinse in proiectul de Strategie Nationala pentru Dezvoltare Durabila. "In ce priveste uraniul, nu avem nicio problema, resursele actuale sunt suficiente pentru inca un deceniu", a spus Vosganian. "In acest deceniu, avem doua variante: ori marim volumul de explorari (...), ori ne orientam spre terte piete", a precizat ministrul. Acesta a mai adaugat ca, in prezent, nu exista semnale ca o marire a volumului de explorari ar duce la rezultate spectaculoase.


In privinta importului de uraniu, ministrul a dat asigurari ca pe aceasta piata nu exista aceeasi presiune ca cea de pe piata titeiului, considerand ca Romania nu va avea o problema in a se aproviziona cu uraniu.


Cifrele inaintate de oficialul de la Finante vin, insa, in contradictie cu datele cuprinse in proiectul de Strategie Nationala pentru Dezvoltare Durabila. Combustibilul nuclear din productia interna este pe cale de epuizare, Romania devenind un importator net de uraniu cel tarziu in anul 2014, se arata in documentul pus la dispozitie de Ministerul Mediului.


Dependenta de importul de surse de energie primara a ajuns la aproximativ 50% la gaze naturale si 60% la petrol, insumand o factura de aproape 4 miliarde dolari pe an, cu tendinta de a creste, in continuare, tinand seama de epuizarea rezervelor nationale si de evolutia prognozata a preturilor pe plan mondial, se mai precizeaza in proiectul de Strategie.


Carbunele produs in tara, desi suficient pentru inca 15-40 ani, este de slaba calitate, si are un pret de extractie necompetitiv, mai arata documentul.


Romania va avea electricitate cat sa si exporte


Intrarea in functiune a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda va asigura Romaniei independenta de gazul rusesc, dar si de orice sursa de gaz din strainatate, pentru generarea de energie electrica, a declarat ministrul Vosganian.


"In clipa in care aceste reactoare vor intra in functiune, generarea de energie electrica, in Romania, va fi independenta nu doar de gazul rusesc, ci de orice sursa de gaz din strainatate", a precizat ministrul de finante. Vosganian a adaugat ca, dupa 2014, Romania va fi independenta din punctul de vedere al generarii de energie electrica, adica vor exista destule resurse pentru a asigura necesarul intern, chiar si pentru a exporta.


La o capacitate totala instalata de producere a energiei electrice, de 18.300 MW, puterea disponibila era, in 2004, de 14.700 MW, din care 40% capacitati de productie pe carbune, 31% petrol (in special pacura) si gaze naturale, 25% hidro si 4% nuclear, precizeaza proiectul Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila.


In contrast, productia efectiva de electricitate a provenit, in proportie de 61,2 %, din centrale pe combustibili fosili, 29% hidro si 9,8% nuclear (16-18% incepand din 2008). Aceasta se explica, se mai arata in document, prin calitatea tehnologica slaba ale centralelor termoelectrice si, partial, a centralelor hidro, multe dintre acestea avand o durata de viata (circa 30 ani) expirata (70% la termo si 40% la hidro).


"Aceeasi observatie este valabila pentru deprecierea liniilor electrice de inalta tensiune (50%), a statiilor de transformare, 60%, si a conductelor magistrale de gaze, 69%", precizeaza proiectul Centrului National pentru Dezvoltare Durabila.