Romania negociaza preturile gazelor cu UE

Luni, 11 Iunie 2007, ora 16:05
722 citiri

Romania va incerca sa negocieze cu UE o perioada mai lunga de tranzitie pentru alinierea pretului intern al gazelor naturale la cel din import, astfel incat cresterea tarifelor sa fie suportabila pentru populatie, a declarat, luni, la The Money Channel, ministrul economiei, Varujan Vosganian.


"Noi am avut un program, am ieftinit cu 3% la 1 ianuarie si in program trebuia sa scumpim cu 3% la 1 iulie (...). Cel putin in aceasta vara nu se va opera nicio majorare si vom incerca sa negociem cu Uniunea Europeana o perioada mai lunga de tranzitie, astfel incat adaptarea pretului intern la cel din import sa fie suportabila si de catre populatia din tara", a spus Vosganian.

El a aratat ca scumpirea gazelor de la 1 iulie se amana, insa fara a preciza data de la care se va opera majorarea.

Surse din Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au declarat, luni, agentiei NewsIn, ca majorarea pretului gazelor livrate populatiei ar urma sa se faca la 1 septembrie sau 1 octombrie.

Potrivit acestora, "in momentul in care Romania a incheiat cu UE conventia de scumpire treptata a gazelor naturale, cele doua parti au stabilit ca in cazul unei evolutii nefavorabile ale pretului de import sa se poata prelungi perioada de aliniere".

Responsabilii ANRE au adaugat ca pretul de import al gazelor naturale va creste destul de mult in perioada urmatoare, din cauza avansului luat de pretul international al petrolului.

"Am avut o perioada buna a preturilor de import pentru ca timp de cinci luni acestea au scazut. Acum ne asteptam la o perioada proasta pentru ca titeiul urca pana aproape de 70 de dolari pe baril. Ne asteptam la cresterea preturilor gazelor de import", au subliniat sursele citate. Acestea au mai afirmat ca , in prezent, gazele se importa cu aproximativ 275 de dolari/mia de metri cubi.

Romania s-a angajat in fata Comisiei Europene ca isi va alinia la sfarsitul lui 2008 - inceputul lui 2009 preturile gazelor din productia interna la cele de import.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)