Salariile functionarilor au totalizat patru miliarde euro pana in luna iulie

Miercuri, 19 Septembrie 2007, ora 14:25
1088 citiri

Valoarea salariilor functionarilor au totalizat 14 miliarde lei in primele sapte luni, potrivit MEF, care nu a putut preciza nivelul tuturor cheltuielilor de natura salariala, motivand ca nu detine astfel de date, desi ministrul de resort anunta ca evaluarea acestora impune o reducere in 2008.

In administratia publica centrala si locala lucreaza 124.054 de functionari, potrivit informatiilor remise NewsIn de Ministerul Economiei si Finantelor, iar cheltuielile cu salariile acestora au insumat 14,028 miliarde lei (patru miliarde euro), in perioada ianuarie-iulie 2007. Suma alocata salariilor in primele sapte luni din acest an reprezinta 70% din fondurile totale alocate in cursul anului trecut, de 20,33 miliarde lei (sase miliarde euro), in timp ce numarul functionarilor a crescut cu 3.744 de angajati.

Functionarii publici pot primi, insa, pe langa salarii o serie de bonificatii care, de regula, se calculeaza prin procent raportat la salarii sau la fondul de salarii. Prin urmare, sumele cheltuite pentru retribuirea functionarilor sunt cu mult mai mari fata de cele care se constituie in cheltuieli salariale. In conformitate cu statutul functiei publice, angajatii din administratie pot beneficia de premii, sporuri, perfectionare profesionala, stimulente financiare, prime de vacanta, salarii de merit, decontarea deplasarilor in interes de serviciu, dar si de ajutoare acordate in caz de boala sau deces in familie.

Ministerul Finantelor sustine insa ca nu "detine date in legatura cu aceste aspecte", motivand ca "in bugetele ordonatorilor de credite nu sunt prevazute pozitii distincte" la aceste cheltuieli pentru functionarii publici. Finantele mentioneaza ca exista totusi o evidenta, dar in sume cumulate pe institutii: "sunt prevazute asemenea cheltuieli in suma totala pentru toate categoriile de personal angajat in institutia respectiva (deminitari, functionari, personal angajat cu contract de munca, medici, profesori, militari etc)".

Cu toate acestea, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca bugetul pentru anul viitor va include criterii de eficienta pentru functionarii publici, pe baza carora vor fi reduse unele cheltuieli. Ministrul a facut referire la alte categorii de cheltuieli, nu la cele salariale, dand ca exemplu cheltuielile cu deplasarile care s-au triplat de la un an la altul si a explicat ca majorarea sumelor nu se reflecta intr-o crestere pe masura a eficientei functionarilor.

Pe de alta parte, potrivit MEF, numarul aprobat de posturi in organigramele institutiilor a crescut cu 15% de la an la an, fiind de 141.340 in 2006 si de 147.015 de persoane, in 2007. In 1990, numarul total al celor care lucrau in administratia publica era de 80 mii de angajati.

Guvernul intentioneaza sa reduca cu 10%, de anul viitor, schemele de personal, eliminand numarul posturilor vacante. In structura bugetara, cele mai mari sume cheltuite cu salariile functionarilor provin, in principal, din bugetul de stat, (7,27 miliarde lei), si din bugetele locale (6,57 miliarde lei), in timp ce bugetele de asigurari au alocat cel mult 100 milioane fiecare.

Salariul mediu net in administratia publica a fost de 1.921 lei, in iulie 2007, potrivit Institutului National de Statistica, iar salariul mediu net pe economie a fost de 1.040 lei. Comparativ cu salariile altor bugetari, cele din administratie sunt de pana la doua ori mai mari. Astfel, salariul mediu net din invatamant a fost de 1.019 lei, iar cel din sanatate de 879 lei.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.