Salariul minim ramane la valoarea 500 de lei pana la sfarsitul anului

Joi, 26 Iunie 2008, ora 09:17
1519 citiri
Salariul minim ramane la valoarea 500 de lei pana la sfarsitul anului

Negocierile dintre sindicate si Guvern pe marginea majorarii salariului minim s-au incheiat, miercuri, dupa ce reprezentantii Executivului au decis ca salariul minim sa ramana, cel putin pana la sfarsitul acestui an, la nivelul de 500 de lei, a declarat ministrul Muncii, Paul Pacuraru. "Exista riscul de escaladare a inflatiei, ca urmare a cresterii salariale nesustinute de productivitatea muncii", a motivat Pacuraru decizia Guvernului de a ingheta salariul minim. "Este problema confederatiilor sindicale si a patronatelor aceasta crestere salariala, iar Guvernul nu este factor de negociere in aceste discutii, ci doar mediator", a adaugat ministrul Muncii.


In zece zile, sindicatele si patronatele vor trebui sa-si prezinte, in scris, punctele de vedere privind aceasta majorare salariala, potrivit lui Paul Pacuraru. La randul sau, ministrul de Finante, Varujan Vosganian, care a iesit mai repede din negocieri, a declarat ca singurii bani alocati la rectificarea bugetara din 1 iulie vor fi pentru programe de investitii, nu pentru cresteri salariale.


Pe de alta parte, sindicalistii din toata tara, afiliati la CNSLR Fratia, vor incepe, de luni, sa picheteze sediile prefecturilor, Ministerul Muncii, al Finantelor, dar si sediul Guvernului, pentru a protesta fata de refuzul autoritatilor de a majora salariul minim la 540 de lei de la 1 iulie, a declarat liderul confederatiei, Marius Petcu.


"Am inceput, de astazi (n.r. miercuri), demersurile pentru organizarea protestelor", a spus Petcu. Daca si in conditii de proteste Guvernul refuza majorarea salariului minim, liderul sindical ameninta ca de la 1 iulie vor cere ca venitul minim sa creasca pana la 600 de lei, iar manifestatiile vor continua pana li se vor respecta revendicarile.


"Acesti 540 de lei care s-ar fi acordat angajatilor n-ar fi produs tulburari in buget, si nici patronii nu s-au declarat deranjati de aceasta crestere", a mai declarat liderul sindical. Acesta a adaugat ca ministrul Vosganian ar fi spus, la negocierile de miercuri, ca in sectorul public nu exista niciun angajat cu un salariu mai mic de 540 de lei.


"Afirmatia ministrului mi se pare ciudata. Daca e asa, aprobarea Hotararii de Guvern privind cresterea salariului minim nu ar fi facut nimic in plus decat sa confirme aceasta realitate", a precizat Petcu.


Desi negocierile pe marginea cresterii salariului minim nu s-au incheiat, acestea au fost parasite, pe rand, de ministrul Varujan Vosganian, dar si de reprezentanti ai confederatiilor sindicale. Negocierile au loc dupa ce, saptamana trecuta, ministrul Vosganian a anuntat ca in 2008 nu vor mai avea loc cresteri salariale pentru a nu afecta tinta de inflatie stabilita impreuna cu Banca Nationala pentru acest an.


Salariul minim brut pe economie ar fi urmat sa creasca, incepand cu 1 iulie, de la 500 lei la 540 lei, conform intelegerii dintre guvern si sindicate de la sfarsitul anului trecut.


Hotararea Guvernului nr. 1507/2007 conditiona majorarea salariala de realizarea "principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat pe anul 2008, respectiv cresterea produsului intern brut, tinta de inflatie, precum si de nivelul productivitatii muncii".