Senatul a aprobat neimpozitarea dividendelor reinvestite

Marti, 03 Martie 2009, ora 09:21
1152 citiri
Senatul a aprobat neimpozitarea dividendelor reinvestite

Senatorii au aprobat, cu 92 de voturi pentru, un proiect de lege prin care se aduc modificari Codului fiscal, intre acestea aflandu-se si cel prin care se vor scuti de la impozitare dividendele reinvestite si dobanzile provenite din depozitele la termen si alte instrumente de economisire.

Secretarul de stat in cadrul Ministerului de Finante Cosmin Coman, in calitate de reprezentant al Guvernului, a explicat modificarile aduse de OUG 200/2008 la legea 571/ 2003 privind Codul Fiscal.

Astfel, Coman a enumerat printre principalele aspecte supuse reglementarii "acordarea unor deduceri suplimentare la calculul profitului impozabil luand in calcul valoarea cheltuielilor eligibile pentru activitatile de cercetare-dezvoltare, includerea in categoria veniturilor neimpozabile a veniturilor sub forma de dobanzi pentru depozitele la termen si instrumentele de economisire, aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% pentru locuintele livrate ca parte a politicii sociale si scutirea de la plata impozitului pe dividende, a dividendelor reinvestite incepand cu anul 2009".

Comisia de Buget Finante, Activitate Bancara si Piata de Capital a analizat proiectul de lege si a hotarat in unanimitate, pe 24 februarie, sa faca un raport de admitere fara amendamente. Fostul ministru de finante, actual senator PNL, Varujan Vosganian, a explicat ca, impreuna cu scutirea de impozit a profitul reinvestit, prin care se urmarea dezvoltarea activitatilor economice, scutirea impozitarii dividendelor reinvestite ar urma sa opreasca intrarea acestora in consum.

"S-a discutat foarte mult despre scutirea de impozit pentru profitul reinvestit astfel incat sa fie stimulata o companie sa isi pastreze profitul pentru dezvoltarea activitatilor economice. Noi am socotit ca aceasta formula este mai stimulativa pentru ca ea creeaza pentru investitor argumentatia de a aduce in companie in loc sa indrepte catre consum sumele aferente", a spus Vosganian.

In prezent, profitul se repartizeaza pe diverse domenii in functie de investitii, reinvestire sau retragere catre consum propriu si se impoziteaza separat. In clipa in care sumele pentru dividende ar urma sa fie reintroduse in circuit, ele ar trebui sa fie scutite de plata acestui impozit pe dividende, potrivit ordonantei aprobate de Senat.

"Nuanta prevazuta in proiectul de fata este urmatoarea: dividendul contabilizat este un drept de a fi ridicat si atunci cand sunt mai multi actionari, unii dintre ei reinvestesc, altii nu. Atat timp cat dividentul nu este ridicat, nu este impozabil", a mentionat si senatorul PDL, Dumitru Oprea.

La sfarsitul dezbaterilor presedintele sedintei, senatorul Alexandru Peres, a afirmat ca mai exista posibilitatea ca deputatii sa intervina si sa clarifice aceasta situatie, Senatul fiind prima camera parlamentara sesizata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Senat, #impozite, #dividende, #reinvestitii, #cod fiscal , #stiri Varujan Vosganian