Statul ar putea avea o participatie de peste 50% in societatea care va construi reactoarele 3 si 4

Joi, 17 Aprilie 2008, ora 14:57
1411 citiri
Statul ar putea avea o participatie de peste 50% in societatea care va construi reactoarele 3 si 4

MEF va prezenta Guvernului un proiect prin care participatia romana la societatea care va construi reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda sa fie majoritara, iar negocierile mai pot dura cateva saptamani, a declarat ministrul Economiei si Finantelor (MEF), Varujan Vosganian."Eu trebuie sa fac in asa fel incat statul roman sa fie multumit. Statul doreste o pozitionare cat mai mare in cadrul noii societati. In doua saptamani vom prezenta Guvernului o formula de mandat, un proiect de Hotarare de Guvern, si aceasta porneste de la o pozitie majoritara a statului roman. Obligatia statului roman este sa obtina cele mai bune conditii pentru Romania. Despre reactoarele 3 si 4, mai lasati-ne un timp sa negociem", a declarat ministrul Varujan Vosganian, in cadrul celei de-a treia editii a conferintelor "Focus energetic".


Contributia partii romane ar urma sa fie finantata din banii obtinuti in urma privatizarilor.


"Noi mai avem doua miliarde de euro din privatizari. De exemplu, cum ar fi cea a BCR (n.r. Preluata de Erste Bank din Austria). Si apoi, nu trebuie sa uitam ca Romania a facut singura doua reactoare nucleare, 1 si 2 de la Cernavoda. Este prematur sa vorbim despre finantare", a subliniat ministrul Vosganian, care a adaugat ca programul nuclear continua si vrea sa-l diversifice.


Referitor la declaratiile de miercuri ale oficialilor CEZ, Vosganian a raspuns ca "nu intelege acest termen de inghetare". Ministrul nu a putut raspunde daca este corect ca Romania "sa schimbe regulile in timpul jocului", referitor la faptul ca doreste sa creasca participatia partii romane de la aproape 20% la o participatie majoritara.


Totodata, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, prezent la conferinta, a spus ca negocierile cu ceilalti investitori pentru constructia reactoarelor 3 si 4 mai pot dura chiar cateva saptamani. Bodgan Olteanu, in calitate de expert in Drept comercial, a explicat ca Romania poate fi participant majoritar la societatea care va construi reactoarele in mai multe moduri: fie sa detina mai mult de 50% din actiuni, fie prin actiuni preferentiale, ori printr-un contract de intelegere intre partile implicate.


Compania energetica CEZ din Cehia a anuntat, miercuri, ca isi ingheata planurile de extindere in Romania, in conditiile in care Romania ia in considerare posibilitatea crearii unei companii energetice nationale, potrivit Reuters. CEZ si-a asigurat un pachet de 15% din actiunile unui proiect in valoare de 2,2 miliarde euro (3,5 miliarde dolari) pentru terminarea constructiei centralei nucleare de la Cernavoda.


Guvernul roman a intarziat aprobarea planului, din cauza unor proiecte privitoare la crearea unui "campion national", care ar putea prelua activele statului din sectorul energetic romanesc, a declarat seful operatiunilor din Romania ale CEZ, Jan Veskrna, citat de Reuters.


Oficialii romani afirmasera luna trecuta ca vor sa analizeze daca detinerea initiala de 20% a Nuclearelectrica in cadrul proiectului este suficienta.


Licitatia pentru renovarea si extinderea unei uzine de productie de electricitate pe baza de carbune de la Galati, in care CEZ se afla pe lista scurta impreuna cu firma franceza de utilitati Gaz de France (GDF), a fost amanata din acelasi motiv, a mai spus Veskrna.


Seful operatiunilor din Romania ale CEZ a spus ca firma pe care o conduce este interesata de o modernizare la Galati si, poate, chiar de constructia unei alte fabrici in aceeasi zona, dar "mingea este in terenul Romaniei acum. Ne asteptam ca decizia sa fie luata intr-o luna sau o luna si jumatate", a precizat Veskrna.


CEZ, cea mai mare companie listata din Europa Centrala, cu o capitalizare de piata de 45 miliarde dolari, a anuntat, totodata, ca este interesata de cumpararea unor pachete minoritare de actiuni detinute de guvernul polonez la centralele electrice de la Elcho si Skawina, unde compania energetica din Cehia are deja pachete de control.


Autoritatile romane au primit Acordul de principiu al investitorilor care se vor asocia cu Nuclearelectrica pentru societatea care va construi reactoarele 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, iar dupa summitul NATO se va stii exact participatia, a declarat la 27 martie ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.


Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati, ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola, si RWE Power, a inceput la 4 decembrie 2007.


Costurile pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda vor depasi estimarile initiale, de 2,2 miliare euro, intrucat nu au fost incluse si cresterile preturilor la materiale si nici manopera din ultima perioada, a declarat la 17 martie directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica.


Cele 2,2 miliarde de euro estimate initial pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda nu includ si costurile de finantare si nici cresterile notabile de preturi la materiale (in special ale otelului) si manopera din ultima perioada.

Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip Candu 6, vor avea o putere instalata de 720 MWe fiecare. Durata de viata a reactoarelor va fi de 30, posibil 40 ani. Energia livrata de acestea va fi de 2x5,239 TMh/an.