Statul ar putea lista la bursa si Termoelectrica

Miercuri, 24 Septembrie 2008, ora 13:06
1097 citiri
Statul ar putea lista la bursa si Termoelectrica

Termoelectrica ar putea sa se alature companiilor de stat listate la bursa, fiind un "actor neasteptat" pe piata de capital, si ar putea deveni un motor investitional al sistemului economic romanesc, a declarat miercuri ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. Vosganian a mentionat ca Nuclearelectrica, alta mare companie energetica detinuta de stat, ar putea lista un pachet de actiuni pe Bursa la inceputul anului 2009, intr-un context favorabil de piata.


Pana in prezent, statul a listat Transgaz si Transelectrica, operatorii retelelor de transport de gaz si electricitate din Romania, in contextul in care i-a despagubit pe unii fosti proprietari deposedati abuziv de comunisti cu actiuni ale acestor companii.


Termoelectrica a inregistrat pierderi nete mai mari de 106,3 milioane lei in primul semestru al acestui an, pe langa datoriile acumulate de peste 400 milioane euro, potrivit unei declaratii a directorului general al Termoelectrica, Ioan Ungureanu.


De asemenea, potrivit acestuia, cifra de afaceri a companiei in primele sase luni ale anului a fost de 270,9 milioane lei, in timp ce veniturile Termoelectrica in aceeasi perioada au fost de 300,1 milioane lei.


Cheltuielile inregistrate de companie in prima jumatate a anului au fost de 405,8 milioane lei.


Termoelectrica produce energie electrica prin arderea combustibililor fosili (carbuni) si hidrocarburi (gaze naturale si pacura).