Tariceanu spune ca economia romaneasca va creste cu peste 10% in al doilea semestru

Marti, 23 Septembrie 2008, ora 11:15
1147 citiri
Tariceanu spune ca economia romaneasca va creste cu peste 10% in al doilea semestru

Cresterea produsului intern brut (PIB) al Romaniei va fi, probabil, de peste 10% in semestrul al doilea, cea inregistrata pe intregul an va depasi 9%, iar inflatia va fi de cel mult 4% anul viitor, a declarat marti premierul Tariceanu, precizand ca se bazeaza pe datele Comisiei de Prognoza.

"Deficitul bugetar va ramane in aceleasi limite pe care le-am planificat la inceputul anului, dar sigur ca ne bucuram de o crestere economica de exceptie. Romania va inregistra anul acesta o crestere a PIB de peste 9%, pe semestrul II probabil ca vom avea o crestere de peste 10%, acestea sunt prognozele date de CNP (Comisia Nationala de Prognoza n.r.), nu sunt cifrele mele", a declarat Tariceanu, in discursul sustinut la conferinta internationala a producatorilor auto.


CNP va publica in curand prognoza preliminara de toamna, iar declaratiile unor membri ai Executivului - caruia Comisia i se subordoneaza - indica o revizuire semnificativa in sus a estimarii de crestere economica pentru acest an, de la 6,5% in prognoza de primavara.


Premierul a precizat ca veniturile suplimentare ce vor fi inregistrate la buget vor fi alocate pentru proiecte de investitii in infrastructura, valoarea investitiilor in acest domeniu urmand sa fie de cel putin 6% din PIB in anii urmatori.

Industria auto- un factor important in cresterea economica

"Ne-am propus sa facem o coloana vertebrala pentru dezvoltarea economica

in Romania, iar industria auto a reprezentat o baza solida", a spus primul-ministru.

Renault a investit 1,4 miliarde euro la Dacia si are in plan investitii

de doua miliarde de euro, a reamintit Tariceanu, referindu-se la unul

dintre cei mai mari investitori pe piata auto din Romania.

Seful Executivului a mai spus ca puseul inflationist din acest an s-a calmat si a apreciat ca rata anuala a inflatiei va fi de maximum 4% in 2009.


"In luna august, inflatia a fost sub zero, deci am avut dezinflatie, acelasi lucru s-a intamplat si in iulie, cu exceptia efectului dat de preturile administrate la gazele naturale si la electricitate. Previziunile BNR pentru ultima parte a anului sunt optimiste, vom avea o inflatie care va scadea dramatic, astfel incat pentru anul 2009 este prevazuta o inflatie care sa nu depaseasca 4%", a declarat el.


In prima jumatate a acestui an, produsul intern brut (PIB) al Romaniei a fost de 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro), in crestere cu 8,8% fata de perioada similara din 2007, avansul economic anual in trimestrul II fiind de 9,3% - ambele recorduri ale perioadei postrevolutionare, potrivit primelor estimari publicate la inceputul acestei luni de Institutul National de Statistica (INS).

Tariceanu considera de asemenea ca Romania nu-si va pastra avantajul

competitiv decat investind in cercetare si dezvoltare. In momentul de

fata, bugetul cercetarii a ajuns la 0,7 la suta din PIB, la aproape un

miliarde de euro, fata de 0,2 la suta, in urma cu patru ani.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca estimarile Guvernului privind cresterea economica se situeaza intre 8,5% si 9,1% pe intregul an.