Vosganian - 3,5 lei/euro, cel mai bun curs pentru importatori si exportatori

Vineri, 22 Februarie 2008, ora 11:49
1452 citiri
Vosganian - 3,5 lei/euro, cel mai bun curs pentru importatori si exportatori

Moneda nationala a Romaniei urmeaza sa se stabilizeze in jurul valorii de 3,5 lei pentru un euro, ceea ce ii va ajuta atat pe importatori cat si pe exportatori, a declarat ministrul de Finante, Varujan Vosganian, intr-un interviu acordat Bloomberg."Speram sa stabilizam cursul de schimb in jurul valorii de 3,5 lei pentru un euro. Acesta este cel mai bun curs atat pentru importatori cat si pentru exportatori. Speram sa avem o evolutie mai stabila a cursului de schimb", a declarat Varujan Vosganian.


In perioada care a trecut din luna august 2007 si pana in prezent, leul romanesc s-a depreciat cu 13 procente in raport cu moneda euro, pe masura ce investitorii internationali au devenit mai reticenti in a investi in regiuni considerate ca avand riscuri ridicate ca urmare a temerilor privind evolutia economiei americane.


"Evolutiile recente ale cursului de schimb, care au fortat Banca Nationala a Romaniei sa majoreze dobanda de politica monetara de la 7,5 procente la inceputul anului la noua procente in prezent, ar putea pune unele provocari economiei, insa in acelasi timp vom lua masuri pentru a stimula mediul de afaceri", a mai spus Varujan Vosganian.


Ministrul de Finante a anuntat ca guvernul de la Bucuresti intentioneaza sa vanda un pachet de maxim 60 la suta din actiunile unui holding energetic pe care intentioneaza sa-l infiinteze in acest an. Noul holding ar urma sa ia nastere prin fuziunea producatorilor Hidroelectrica SA si Termoelectrica SA, alaturi de companiile de distributie detinute de stat si a altor active. Ministrul de Finante a precizat ca societatea Nuclearelectrica SA, operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, nu va fi inclusa in viitoarea companie holding.


De asemenea, ministrul de Finante a prognozat ca pana in 2012 deficitul de cont curent al Romaniei va scadea pana la 10 procente din Produsul Intern Brut, comparativ cu 14 procente din PIB anul trecut. In ceea ce priveste deficitul bugetar, acesta se va diminua in 2008 la un interval cuprins intre 2,0 si 2,2 procente din PIB, de la un nivel de 2,4 procente din PIB in 2007.