Vosganian: 30-40.000 de euro, un apartament cu doua camere

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 10:20
4380 citiri
Vosganian: 30-40.000 de euro, un apartament cu doua camere

"In perioada de criza, n-as mari impozitele. Ar fi ca si cum ai imbranci pe cineva care se impiedica pe scari. As incerca prin alte forme. Am propus bonusul fiscal, anumite stimulari ale locurilor de munca", a declarat Varujan Vosganian, intr-un interviu, in exclusivitate pentru Bloombiz. "Singurul efect pozitiv in toata povestea ar putea fi ca daca preturile scad la imobile si la terenuri si presiunea de pe piata fortei de munca, din cauza somajului, creste, s-ar putea ca aceasta ieftinire a factorilor de productie, cum le spuneam pe vremuri, sa relanseze lucrurile". In opinia fostului ministru de finante, momentul care va aduce relansarea economiei va fi cand preturile se vor aseza suficient de jos.

Vezi interviul video pe Biztube.ro.

Cum e mai bine: in legislativ sau in executiv?

E o diferenta mare de ritm intre legislativ si executiv. Legislativul este un fel de a filma cu incetinitorul, in comparatie cu executivul. In plus, in executiv, raspunderea este mult mai mare, pentru ca poti semna un act si pe urma te uiti pe fereastra cum viata oamenilor se schimba, in functie de ceea ce ai semnat. Uneori, efectul este aproape imediat si nu poti gresi, pentru ca nu poti da lucrurile inapoi.

Dar daca ati fi fost acum in executiv ?

In privinta asta, un om politic nu trebuie sa spuna niciodata "ce bine ca nu sunt eu acum, cand e greu" pentru ca, daca el vrea sa dovedeasca fermitatea, taria si modul in care poate convinge pe altii, asta se face atunci cand ii este greu tarii. Avem nevoie de oameni cu viziune si care, in primul rand, sa aiba incredere in ei insisi.

De aceea, tentatia este egala, sa te poti bucura de ceea ce ai facut si sa guvernezi intr-o perioada de prosperitate dar, in acelasi timp, sa poti infrunta crizele si sa le depasesti. De aceea, nu pot sa va spun ca am aceasta consolare, cu atat mai mult cu cat nu am sentimentul ca cei care conduc Romania o fac asa cum trebuie.

Cu banii de la FMI le-ar fi mai usor?

Nu imi dau seama cum ar fi fost, daca noi am fi fost la guvernare, pentru ca acest imprumut de la FMI este legat de imprumutul pentru finantarea deficitului de la Comisia Europeana. Cred ca n-am fi avut o situatie la fel de dificila precum au cei de acum, pentru ca ei nu erau pregatiti deloc sa guverneze si o parte din alunecarile veniturilor si confuzia din mediul de afaceri li se datoreaza lor si nu crizei.

Cum ati comenta acuza ca marea problema a finantelor este ponderea scazuta a veniturilor in PIB?

Noi planificasem ponderea in PIB la 35% si am terminat-o la 33% si, daca n-am fi avut in ultimele trei luni o anumita deviatie din cauza crizei, am fi fost aproape. Normalitatea, daca socotim ianuarie pana la jumatatea lunii octombrie, era undeva la 34%, atat cat planificasem in programul de guvernare.

Am avut o abatere de aproape 1,5% din PIB in ultimele trei luni ale anului, care s-a datorat si faptului ca eram in alegeri, noiembrie a fost o luna electorala iar decembrie, una de tranzitie a puterii.

Daca n-am fi avut aceasta cadere de 1,5% am fi avut un deficit relativ mic, pentru ca din cel de 4,8% care se vehiculeaza, cel putin 1,5% nu are legatura cu cheltuielile anului 2008, 0,8% din PIB sunt alocarile de titluri nominative catre Fondul Proprietatea si alocarile pentru despagubirile deportatilor din Cadrilater si Basarabia iar 0,7% din Produsul Intern Brut, peste 1 miliard de euro, sunt bani pe care primariile ii aveau economisiti in anii anteriori si pe care i-au cheltuit in 2008.

Noi am tinut bine cheltuielile si veniturile, nu va luati dupa campaniile de defaimare.

Ministrul Pogea, in recenta sa declaratie, revine cu "greaua mostenire" si va pune la zid cu aceasta pondere scazuta a veniturilor in PIB.

Adica dansii au probleme din cauza noastra? Dar cum se explica faptul ca noi n-am avut probleme cat am guvernat, dansii au probleme cand guverneaza si argumentul lor este ca au probleme din cauza noastra. Eu zic ca dansii sa colecteze cel putin cat am colectat noi si apoi sa spuna ca au probleme.

Luna de luna, veniturile sunt mai mici decat cele colectate de noi. Pe primele trei luni ale anului, guvernul acesta are deficit de 10 miliarde de lei, cat am avut noi la jumatatea lunii noiembrie.

Eu nu stiu ce fel de mostenire grea e aceasta, dar nu se poate ca noi sa si guvernam in locul lor. S-au spus atatea prostii, in ultima vreme, cu mostenirea asta, incat nici nu-mi dau seama daca actualul guvern e specialist in guvernare liberala sau in propria sa guvernare, pe care altmiteri, n-o stapaneste nici la nivelul cifrelor, nici la nivelul corelatiilor.

Au spus ca visteria este goala, dar la ce se asteptau?! Ca un buget in deficit sa ii astepte cu lingouri de aur? Asta ca sa va dati seama la ce nivel se afla dezbaterea publica.

Au spus ceva de niste facturi pe care noi le lasasem mostenire; s-au dat atatea cifre, 8 miliarde, 9 miliarde, 2,7 miliarde, 4 miliarde, dar nimeni nu a explicat ca in orice buget exista o perioada de 2-3 saptamani normale, in care de la emiterea unei facturi si pana la plata ei, trebuie sa treaca timpul, care inseamna 600-700 milioane euro pe bugetul Romaniei si exact atat le-am lasat noi, pe facturi.

Singura mostenire dezastruoasa pe care am lasat-o noi Romaniei este acest guvern.

Decizia de a impune o taxa forfetara este luata "de aiurea"?

Este o decizie luata de frica, pentru ca cei care conduc Romania astazi nu au nicio capacitate de predictibilitate si atunci incearca sa ia masuri care sa creeze o anumita rezerva de buget. Cum avem sa judecam faptul ca legea bugetului, votata la sfarsitul lui februarie, a fost modificata dupa o luna, cu o rectificare care mareste diferenta dintre venituri si cheltuieli cu 6 miliarde de euro? Asa ceva este de neconceput in orice societate.

Domnul Videanu spunea "daca vreti cresteri salariale, trebuie sa dam oameni afara, ca sa luati banii lor". Aici am ajuns? Vreau sa va spun ceva, si spuneti-i si domnului Pogea, daca-l intalniti. Potrivit legislatiei romanesti si europene, daca ai excedent intr-un an, nu poti sa-l reportezi in anul urmator. Exercitiile bugetare nu sunt cum este o camara, in care pui muraturi vara, pentru iarna.

Daca ai surplus bugetar, el nu se muta de la un an la altul. Dansilor le e ciuda acum ca trebuie sa se compare cu noi si sa vada ca, pe vremea noastra, romanii au dus-o bine.

Pana la urma, problema este ca politica fiscala actuala ii afecteaza pe cei cu veniturile mici. Cum vedeti lucrurile, la nivelul celor cu venituri mici?

Sunt masuri care ii afecteaza pe toti. De pilda, cresterea contributiilor afecteaza pe toata lumea, buni sau rai, mari sau mici. Daca va referiti la impozitul forfetar, cu cat o companie este mai mica, cu atat este mai afectata. Ba chiar, companiile foarte mici sunt extrem de afectate si unele s-ar putea chiar sa se opreasca.

Vor avea efecte aceste masuri?

Pe termen scurt, vor aduce bani in plus la buget, pe de o parte, dar vor diminua zestrea bugetara, pe de alta parte, pentru ca impozitul pe profit este doar 8% din totalul veniturilor bugetare si ce castigi pe de o parte, pierzi pe alta. Acesta este si motivul pentru care nu am fortat impozitul pe profit, stiind ca daca lasi o activitate sa mearga, iti aduce bani din alta parte, din TVA, din impozitul pe venit.

E o chestie de gust. In orice caz, de cateva luni, in Romania este confuzie, mediul de afaceri este bulversat si nu cred ca aceasta este calea cea mai potrivita. Tentativa de a justifica tot in numele crizei este, dupa parerea mea, un gest de lasitate.

Banii de la FMI mai pot fi numiti "centura de siguranta"?

Pentru Banca Nationala, da. Cei de la Comisia Europeana sunt pentru guvern. Adica sunt luati de la CE, si unde guvernul nu are bani pentru salarii, ia de-acolo si da pentru salarii sau pensii, uitati de investitii! Vreme de trei luni, aproape nu s-a investit in nimic.

Noi nu avem bani sa facem plati curente din incasari?

Diferenta dintre venituri si cheltuieli era, initial, de 3 miliarde euro si acum a urcat la 6 miliarde euro, pe rectificare. Daca socotim ca pe primele trei luni, deficitul este de 10 miliarde lei si dansii spera ca tot anul sa aiba 24 miliarde lei, cand nici nu s-au facut investitii iar o parte din ministere sunt subfinantate, imaginati-va ca i-ar mai trebui guvernului inca vreo cinci miliarde de euro.

De aceea, are de ales o varianta din doua: ori nu face investitii si plateste salarii si pensii ori, daca mai vrea sa faca investitii, trebuie sa mai puna bani pentru salarii si pensii.

In perioada de criza, eu n-as mari impozitele. Ar fi ca si cum ai imbranci pe cineva care se impiedica pe scari. As incerca prin alte forme. Am propus bonusul fiscal, anumite

stimulari ale locurilor de munca.

Credeti ca reusesc sa iasa cu legea salarizarii unice?

Noi am fost intrebati de ce nu am pus-o in practica. Simplu, pentru ca noi, in Parlament, aveam 18% si pentru ca legea salarizarii unice aplatizeaza, mai ia de la unii si da la altii. Era imposibil de facut cu domnii Geoana si Boc in Parlament, in opozitie, pentru ca ei se napusteau pe fiecare graunte care le putea aduce un vot in plus. Era imposibil sa introduci o masura serioasa, prin Parlament, o faceam numai prin ordonante. Amintiti-va cum ne-am jucat cu legile, cand a fost chestiunea cu profesorii.

Noi pierdeam voturi, ca sa nu ducem tara "de-a berbeleacu'", iar acum, acesti oameni, in loc sa ne fie recunoscatori ca, datorita luciditatii noastre, tara nu a intrat in faliment, ne acuza pe noi de tot felul de masuri.

Ia sa vedem daca noi aplicam toate nazbatiile pe care dansii le treceau prin Parlament, ia sa vedem ce se intampla astazi, daca noi anulam taxa auto! Aduceti-va aminte, motiuni de cenzura, taxa auto desfiintata. Pai acum e dubla fata de cea pe care vroiau s-o desfiinteze in vara. Noi discutam cu niste oameni care n-au nicio responsabilitate.

Il auzeam pe ministrul muncii, cum spunea " asa cum am promis, marim pensiile mici cu 3%". Cand ai promis? Poate saptamana trecuta, pentru ca acum trei luni promiteai altceva. Au promis ceva in campanie, dupa aia au promis altceva la investire si apoi altceva cand au venit cu legea bugetului, acum au promis altceva cu rectificarea. N-au apucat sa termine promisiunea cu rectificarea, ca a venit presedintele sa spuna " nu mai facem investitiile, platim salariile si pensiile". In fiecare saptamana, promit altceva.

Cum terminam anul 2009?

Singurul efect pozitiv in toata povestea ar putea fi ca daca preturile scad la imobile si la terenuri si presiunea de pe piata fortei de munca, din cauza somajului, creste, s-ar putea ca aceasta ieftinire a factorilor de productie, cum le spuneam pe vremuri, sa relanseze lucrurile. Momentul in care se va relansa economia va fi cand preturile se vor aseza suficient de jos, ca sa stim de unde sa incepem. Probabil ca incepand cu toamna acestui an, vom asista la o anumita scadere fata de ce e acum. Un apartament de doua camere ar trebui sa ajunga la 30-40.000 de euro.

#estate, #imobiliar, #real, #vosganian , #stiri Varujan Vosganian