Vosganian: e posibil sa aderam la euro abia in 2016

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 13:27
1135 citiri
Vosganian: e posibil sa aderam la euro abia in 2016

Presedintele Comisiei Economice a Senatului, Varujan Vosganian, a declarat miercuri, intr-o conferinta pe teme energetice, ca aderarea in zona euro s-ar putea intampla abia in 2016, si nu in 2015, termenul vehiculat pana acum, "insa depinde si de care parte a Revelionului esti".

"Daca in 2011 nu vom avea crestere economica, veniturile bugetare in nominal vor fi mai mari cu trei miliarde euro fata de 2010 si angajamentul de reducere a deficitului bugetar la 4,4% din PIB inseamna reducerea cheltuielilor exact cu trei miliarde euro.

Inseamna ca Guvernul se va expune, ca va trebui sa revizuiasca cheltuielile, iar obiectivul de 4,4% va fi compromis. 

Este foarte posibil ca nu in noaptea de Revelion 2015-2016 sa nu trecem la euro, ci poate la solstitiul de vara sau la echinoctiul de toamna", a spus Varujan Vosganian, totodata fost ministru al Economiei si Finantelor.

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, declara la 23 septembrie ca o amanare de unul sau doi ani a intrarii Romaniei in zona euro, cu conditia ca aceasta sa reflecte o crestere a calitatii ajustarilor, nu ar conta, ar fi chiar normala.

"2015 in mintea mea este un simbol. Cel mai bine ar trebui sa ne putem tine de el. Dar o amanare de unul sau doi ani, cu conditia ca aceasta sa reflecte o crestere a calitatii ajustarilor, nu cred ca ar conta. Ar fi chiar normal", a spus atunci Croitoru. 

Potrivit acestuia, in 2011 nu va fi o mare schimbare a PIB-ului fata de acest an, fiind posibil ca anul viitor sa nu avem crestere economica.

#euro, #vosganian, #zona , #stiri Varujan Vosganian