Vosganian: Guvernul va aduce Romania in incapacitate de plata in toamna

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 19:57
1937 citiri
Vosganian: Guvernul va aduce Romania in incapacitate de plata in toamna

Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a declarat vineri, la Cluj, ca in actuala formula Guvernul va aduce Romania in incapacitate de plata in toamna acestui an, in conditiile in care deficitul bugetar pe primele 5 luni este deja e dublu fata de estimari, transmite NewsIn.

"Exista cateva riscuri majore. Primul risc este depasirea deficitului, pe care noi o socotim inevitabila in acest moment cu acest guvern. A doua este dificultatea de a se finanta cu dobanzi mari si inglodand tara in datorii si a treia este riscul incapacitatii de plata in septembrie-octombrie.

De altfel, noi estimam ca viata acestui Guvern se va incheia in lunile septembrie-ctombrie, cand va exista riscul real al intrarii Romaniei in incapacitate de plata si cand va fi nevoie de un alt guvern care sa dea o credibilitate suplimentara", a afirmat Vosganian in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta a subliniat ca PNL a solicitat de urgenta o rectificare bugetara in conditiile in care actualele previziuni arata ca deficitul bugetar va depasi 8%. "Potivit evaluarilor noastre, rezultatele la 5 luni arata ca Romania s-ar fi indreptat, fara aceste masuri, catre un deficit de 10-15% din PIB.

Impactul acestor masuri este si ineficient/.../ si insuficiente. Deficitul la 5 luni este mai mare decat 50% din deficitul pe intregul an si cum exista deja o asimetrie arata ca chiar si cu aceste masuri deficitul va depasit 8% din PIB.

Am solicitat rapid o rectificare bugetara, vad ca Guvernul ne duce cu zaharelul. Urgent de tot e nevoie de o rectificare pentru a vedea modul in care Guvernul vede incheierea exercitiului bugetar, in felul in care este decis sa guverneze", a spus liderul liberal.

Vosganian a mai afirmat ca pana la finele acestui an Romania va ajunge la o datorie publica de 50 de miliarde de euro, iar in 2011 tara va intra in "culoarul de alarma" pentru ca va avea o datorie publica de 40-50% din PIB.

Pentru a evita un dezastru financiar, vicepresedintele PNL sustine ca Guvernul Boc trebuie sa cada pana cel tarziu in septembrie-octombrie cand se mai poate repara ceva pe exercitiul bugetar 2010.

"Trebuie negociata o majoritate parlamentara in jurul unui obiectiv: fie un guvern politic alcatuit din actuala propozitie, fie un guvern de tehnocrati care sa gireze treburile tarii pana la inceputul anului viitor cand avem nevoie de alegeri anticipate.

E o mare eroare ca in Romania au loc alegeri la sfarsitul anului, din acesta cauza exercitiul bugetar se duce de-a berbeleacu", a afirmat Vosganian, care sustine organizarea unor alegeri anticipate in lunile ianuarie februarie 2011 si instalarea unui Guvern cu o majoritate parlamentara de doua treimi.

Varujan Vosganian a spus ca, in opinia sa, actualele partide ale Puterii nu ar trebui sa se preocupe de modificarea Constitutiei, pentru ca nu sunt legitime sa "isi aroge dreptul de a da un model pentru Romania urmatorilor 10 ani".

Vicepresedintele PNL a mai adaugat ca o motiune de cenzura ar avea mari sanse in toamna, dupa ce pachetul de masuri de austeritate al Guvernului Boc isi va produce efectele. Printre aceste efectele politice pe care se bazeaza Vosganian este marirea numarului de parlamentari ai Puterii care ar vota pentru motiunea de cenzura.

"E posibil ca atunci mai multi parlamentari sa refuze sa isi angajeze raspunderea morala impreuna cu Guvernul. Mai ales ca ei citesc ca si mine in gazeta si afla ca nu sunt la masa.

La masa stau membrii biroului politic al PDL, ministri, toti au firme, joaca la burse, isi fac concediile cu prietenii in zone exotice sau foarte costisitoare si probabil ca si dansii isi vor da seama ca sunt folositi, ca sunt o masa de manevra si ca atunci cand se va pune problema unor noi locuri parlamentare sau a unor noi oportunitati pentru guvernarile viitoare ei vor fi cu ponosul si altii cu folosul", a spus liderul PNL.

Acesta a transmis un avertisment si UDMR, pe care o considera la fel de responsabila ca PDL de "ceea ce se intampla in ziua de astazi". "Orice colaborare viitoare cu UDMR va avea in vedere modul in care UDMR doreste pe viitor sa cautioneze sau sa isi retraga sprjinul de la acest Guvern ucigas", a mai spus Vosganian.

Liderul liberal si-a exprimat opinia ca Guvernul Boc nu isi va reveni din socul ultimei motiuni de cenzura si PDL e terminat din punct de vedere politic pentru ca s-a atins de pensii.

"In opinia noastra Guvernul nu isi va mai reveni dupa socul acestei motiuni de cenzura.

Eu cred ca cine se atinge de pensii e terminat din punct de vedere politic si consecinta cea mai importanta la care Guvernul trebuie sa mediteze este ca in orice alta situatie cand va veni cu masuri aspre si nepopulare a pierdut majoritatea in Parlament. Guvernul nu se mai poate baza pe o majoritate", a fost de parere Varujan Vosganian. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#austeritate, #guvern, #incapacitate, #masuri, #plata, #vosganian , #stiri Varujan Vosganian