Vosganian ia in calcul o temperare a inflatiei, a deficitului bugetar si a celui extern in 2009

Joi, 25 Septembrie 2008, ora 09:39
1247 citiri
Vosganian ia in calcul o temperare a inflatiei, a deficitului bugetar si a celui extern in 2009

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, estimeaza pentru finalul lui 2009 o inflatie de 4,5%, o temperare a deficitului bugetar la 2% din produsul intern brut (PIB) si o reducere a deficitului de cont curent la 12% din PIB, potrivit declaratiilor de la finalul sedintei de Guvern de miercuri.Ministrul Economiei si Finantelor a declarat ca deficitul bugetar se va tempera la 1,6% din PIB in 2010, 1,2% din PIB in 2011 si 0,9% din PIB in 2012. Pentru 2008, Finantele iau in calcul un deficit bugetar de 2,3% din PIB, chiar si dupa a treia rectificare bugetara din acest an.


Vosganian a apreciat ca, in 2009, exporturile vor creste mai repede decat importurile, tendinta inregistrata si in anul in curs, si a estimat ca exporturile vor spori anul viitor cu circa 18%, iar importurile cu 10-12%. Drept urmare, deficitul de cont curent din 2009 s-ar putea tempera cu circa un punct procentual la 12% din PIB, "poate chiar usor sub 12%", de la nivelul estimat pentru acest an, de 13,4% din PIB.


Tot pentru 2009, ministrul estimeaza ca numarul salariatilor va depasi cinci milioane, iar in 2012 va ajunge la 5,3 milioane, prin urmare numarul angajatilor va fi mai mare decat cel al pensionarilor.


Vosganian a mai spus ca, in 2008, investitiile vor atinge 47,7 miliarde euro, din care 10 miliarde euro - investitii de la buget, alte 10 miliarde euro - investitii straine si 27,7 miliarde euro - investitii in sectorul neguvernamental.


"In 2009, investitiile vor depasi pentru prima data 50 miliarde euro, iar investitiile publice vor depasi pentru prima data 20% din totalul cheltuielilor publice", a spus ministrul.


Vosganian a precizat ca Executivul a luat in calcul la constructia bugetului pe anul 2009 un curs al euro de 3,55 lei, iar cursul mediu luat in calcul pe anul 2008 este de 3,60 lei/euro.


Vosganian compara analiza lui Basescu privind economia cu "reclamele cu ghicitori din ziare"


Vosganian, considera ca seful statului pune la indoiala capacitatea Guvernului de a respecta calendarul privind adoptarea monedei euro pentru ca isi doreste ca lucrurile sa mearga rau, astel incat sa aiba "argumente" in lupta politica.


Vosganian a spus ca, in discursul rostit miercuri in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, presedintele Basescu a avut o abordare negativa a realitatii si a mutat discutiile intr-un  viitor improbabil, "acolo unde orice este posibil, de la reclamele cu ghicitori din ziare si pana la cei care ar dori ca lucrurile sa mearga mai rau pentru a avea argumente in dezbaterea publica". El a precizat ca rezultatele economice ale anului 2007 si 2008 permit Romaniei sa poata adopta moneda euro la termenul propus.


Ministrul a precizat ca pentru 2009 este estimat un deficit bugetar de 2%, pentru 2010 de 1,6%, pentru 2011 - de 1,2%, iar pentru 2012 de 0,9%. "Deci, pe perioada mandatului viitor, avem in vedere o consolidare fiscala care sa ne duca la obiectivul propus, de a intra in 2012 la un deficit bugetar sub 1%", a spus el.


Presedintele  Basescu a facut miercuri in Parlament bilantul negativ al guvernarii Tariceanu, vorbind despre restantele din domenii cheie cum ar fi agricultura, sanatatea si educatia, precum si incoerenta alocarii resurselor bugetare care pot duce pana la intarzierea adoptarii monedei euro.


El a explicat ca alocarea ineficienta a resurselor constituie un motiv serios de ingrijorare in legatura cu perspectiva respectarii calendarului pentru adoptarea monedei euro. "Adoptarea unor politici fiscal-bugetare care nu sustin politica monetara restrictiva si maresc riscul  maririi deficitului bugetar, riscul supraincalzirii economiei, cheltuieli curente prea mari sau cresteri ale salariilor mai rapide decat cele ale productivitatii muncii", a spus seful statului. El a aratat ca in loc de a oferi predictibilitate si bugete multianuale, bugetul a fost rectificat de trei ori in acest an, iar beneficiul cresterii economice a fost orientat catre consum in detrimentul investitiilor.


Romania si-a propus sa adopte euro in 2014, ceea ce ar presupune intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM 2) cu doi ani mai devreme, in 2012. Pentru aceasta, Romania trebuie sa indeplineasca anumite criterii de convergenta nominala, care constau in limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB (calculat dupa standardul european ESA95) si mentinerea datoriei publice la sub 60% din PIB.


Un criteriu esential este ca inflatia medie anuala sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale inflatia medie a celor mai performanti trei membri ai Uniunii Europene.


Alte doua criterii sunt legate de rata dobanzii la titlurile de stat pe termen lung si cursul de schimb, care devine important inainte de intrarea in ERM 2, care presupune fixarea unui culoar de fluctuatie de plus sau minus 15% a monedei nationale fata de euro.