Vosganian: Majorarea TVA nu ar face decat sa agraveze criza

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 11:42
1556 citiri
Vosganian: Majorarea TVA nu ar face decat sa agraveze criza

Majorarea TVA nu ar face decat sa agraveze criza, iar o solutie ar fi cresterea gradului de conformare voluntara la plata obligatiilor bugetare la 90%, situatie care ar permite scaderea taxelor, a declarat, joi, senatorul PNL Varujan Vosganian, fost ministru al Finantelor in Cabinetul Tariceanu.

"Pierdem cam mult timp pe populismul scaderii cheltuielilor, cand ar trebui sa vorbim de elanul relansarii economice. Iesirea din criza nu este aceasta goana de reducere a cheltuielilor bugetare", a spus Vosganian, la un eveniment, informeaza Mediafax.

El a afirmat ca gradul de conformare voluntara a scazut de la 80% in 2008 la "70% si ceva" in prezent, iar fiecare punct procentual in plus ar aduce 500-600 milioane euro la buget.

Pe de alta parte, Vosganian considera ca trebuie anulat impozitul minim si aplicat un impozit forfetar pe diferite tipuri de servicii.

"Nu plateste o carciuma din Varbilau cat plateste o carciuma de pe Calea Victoriei", a spus Vosganian.

Totodata, el a mai aratat ca in Romania a existat "o prociclicitate la bine", iar in 2009 se poate vorbi despre "o prociclicitate la rau".

"Cand economia creste, trebuie sa fii atent la obligatiile privind cheltuielile, pentru ca, atunci cand aceasta va scadea, sa nu ajungi cu copacii in apa", a afirmat Vosganian.

El considera ca 2009 este un an esuat, din cauza deficitului bugetar mare, datoriei publice care va creste cu 50 miliarde lei si investitiilor straine care sunt mai mici decat cele din 2004.

"2009 este un an amanat, care transfera problemele catre 2010", a mai spus Vosganian.

#criza, #vosganian, #tva, #majorare, #buget , #stiri Varujan Vosganian